Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ένας μεγάλος μαχητής!!!

Oldrich Duras

Ένας μεγάλος μαχητής. Τη μεγάλη μαχητικότητά του την βλέπουμε στην περίφημη παρτίδα του με τον Cohn. Μια κίνηση πριν γίνει ματ καταφέρνει με 10 συνεχόμενα σαχ να αναγκάσει τον αντίπαλό του να εγκαταλείψει μπροστά στην αναπόφευκτη απώλεια της βασίλισσας του.
Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1882 στο χωριό Humny της Τσεχίας. Έγινε πρωταθλητής Τσεχίας το 1905, 1909, 1911. Το 1912 κατέκτησε το Γερμανικό πρωτάθλημα. Είχε καταφέρει θετικά αποτελέσματα απέναντι σε πολύ σπουδαίους παίχτες της εποχής του, όπως στον Janowski, στον Schlechter, στον Nimzowitsch,Teichmann κ.α.λ Πέθανε στις 5 Ιανουαρίου του 1957.Στην σημερινή παρτίδα βλέπουμε την μεγάλη μαχητικότητά του με αντίπαλο τον Maroczy. Στη κυριολεξία η θέση κρέμεται από μια κλωστή. Η υλική υπεροχή του λευκού αντισταθμίζεται από την στρατηγική υπεροχή του μαύρου. Αυτό δημιουργεί μια αιωρούμενη κατάσταση στην σκακιέρα. Και οι δύο είναι πολύ σπουδαίοι παίκτες. Ο Duras όμως καταφέρνει να μπερδέψει τον αντίπαλό του και να τον οδηγήσει στο λάθος...

Duras-Maroczy
Ostend 1906
Θέση μετά από 40.Ρζ2!
Μια κίνηση με τη οποία ξαφνιάζει τον αντίπαλό του... Η συνέχεια είναι αρκετά δύσκολο να την προβλέψεις και πολύ περισσότερο να τη αναλύσεις. Η αξιοποίησή της φαίνεται πολλές κινήσεις μετά. Εδώ όμως υπάρχουν δύο πραγματικά πολύ μεγάλοι παίκτες.

Η παρτίδα εδώ

Αναζήτηση ιστολογίου

Επισκέπτες

Lawyers