Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Δεν κερδίζει μόνο ο καλύτερος...


Η αστραπή του Mr.Raud

Ποιος θα περίμενε αλήθεια βλέποντας την θέση του διαγράμματος πως ο Raud έχει μία πιθανότητα να κερδίσει; Ο σπουδαίος Keres κάλπαζε προς τη νίκη. Θαρρείς πως ο αντίπαλός του δεν εγκατέλειπε θέλοντας να απολαύσει για λίγο ακόμα το να παίζει με έναν τόσο σημαντικό αντίπαλο. Από την άλλη ο Keres τόσο σίγουρος για την νίκη που μάλλον ούτε θα έβλεπε στην σκακιέρα.... Η σιγουριά της νίκης... Ένα μεγάλο κεφάλαιο της σκακιστική ψυχολογίας. Ο άνθρωπος που μπορούσε να μετράει αμέτρητες βαριάντες σε πολύπλοκες θέσεις τι παθαίνει ξαφνικά; Πέφτει σε μια παγίδα του Raud που ούτε ένας κοινός σκακιστής δεν θα έπεφτε... Αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την αξία του Keres που είναι ο μοναδικός σκακιστής που έχει καταφέρει να κερδίσει πέντε παγκόσμιους πρωταθλητές (Botvinnik, Euwe, Alekhine, Capablanca, Smyslov) χωρίς όμως ποτέ να κατακτήσει το παγκόσμιο στέμμα.
Keres- Raud
1929
Θέση μετά από 39...Πδ7
Η τελευταία ελπίδα του μαύρου να σωθεί.
Η απειλή είναι προφανής 40... Πδ5+
Την συνέχεια τη αφήνω σε εσάς.

Σε καμία περίπτωση η παρτίδα αυτή δεν μειώνει τον σπουδαίο Keres. Ας γίνει όμως μάθημα για εμάς που πολλές φορές νιώθουμε σίγουροι μπροστά στην επερχόμενη νίκη μας.
----------------------
Η παρτίδα εδώ

2 σχόλια:

barbis είπε...

Τι μου θύμησες τώρα.Το καλοκαίρι στην Καβάλα έπαιζα με τον πρωταθλητή Eλλάδος κάτω των 16 Χαράλαμπο Σκουλάκη και μετά από ένα άθλιο άνοιγμα ήμουν έτοιμος να εγκαταλείψω,πρώτα όμως έστησα μια παγίδα απελπισίας προσφέροντας το πιόνι μου στο ε6.Ο αντίπαλος μπορούσε με μια απλή θυσία αξιωματικού να καθαρίσει την παρτίδα αλλά παίζοντας βιαστικά έφαγε το ε6 και πυροδότησε μια αποκάλυψη στη Βασίλισσα του που οδηγούσε φορσέ στην απώλεια ενός κομματιού!Κάποια στιγμή θα τη βάλω αυτή την παρτίδα στο blog μου.Ίσως είναι η πιο χαμένη θέση της ζωής μου που κερδίζω:)
Υ.Γ:;Εβαλα link το πολύ ωραίο blog σου.

BLOGER είπε...

Πάντα τέτοια παθήματα γίνονται σπουδαία μαθήματα. Όχι μόνο στο σκάκι αλλά και γενικά στη ζωή μας. Είναι κάτι σαν αυτογκόλ
Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία

Αναζήτηση ιστολογίου

Επισκέπτες

Lawyers