Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Corus 2010 !!!

Το φετινό Corus πρέπει να είναι ένα από τα πιο θεαματικά. Ένα από τα διασημότερα τουρνουά, μαζί με το Linares, πάντα έχει να επιδείξει εκτός από ανερχόμενα ταλέντα, και τους σπουδαίους μεγάλους μετρ που με τις παρτίδες τους πραγματικά ανεβάζουν το παιχνίδι ψηλά. Πολλές οι θεαματικές παρτίδες. Γεμάτες θυσίες, ριψοκίνδυνες κινήσεις, τολμηρά σχέδια. Όλοι οι συμμετέχοντες στο Corus 2010 παίζουν εξαιρετικά. Σήμερα θα παρουσιάσουμε δύο θέσεις από τις θεαματικότερες ίσως παρτίδες που έχουν παιχθεί. Πρωταγωνιστές δύο από τους μεγαλύτερους παίχτες.


Magnus Carlsen - Vladimir Kramnik
Corus 2010
1. Σε τεντωμένο σχοινί περπάτησε ο Vladimir Kramnik και κατάφερε να σταθεί και να τερματίσει σε μια παρτίδα πολύ ριψοκίνδυνη. Θαρρείς πως πέρασε μέσα απ τη φωτιά και έμεινε ζωντανός. Με μία θυσία πύργου, προτιμώντας να προωθήσει ένα ταπεινό πιόνι έβαλε σε μπελάδες τον νεαρό - κορυφαίο γκραντ μετρ- αντίπαλό του. Η θέση που προκύπτει είναι αμφίρροπη. Ο μεγάλος πρωταθλητής μετά από μια θαυμάσια παρτίδα καταφέρνει να νικήσει με τα μαύρα.

Θέση μετά από 29...γ4!
Η ριψοκίνδυνη κίνηση του Ρώσου πρωταθλητή.

---------------------
Η παρτίδα εδώ

Alexey Shirov -Jan Smeets
Corus 2010

2. Στη δεύτερη παρτίδα ο Alexey Shirov διαλύει την άμυνα του βασιλιά -με θυσία αξιωματικού στο θ7- και εξαπολύει συντριπτική επίθεση. Η θέση απαιτεί ακριβές μέτρημα. Ο Shirov δεν αφήνει περιθώρια στο εκτεθειμένο μαύρο μονάρχη και αναγκάζει τον αντίπαλό του να εγκαταλείψει.


Θέση μετά από 26.Α:θ7!
Θέμα δημιουργίας και εκτέλεσης Shirov.
Ενδιαφέρον να αναλύσουμε και μόνοι μας την θέση!

-------------------
Η παρτίδα εδώ