Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Μια ανεξήγητη ήττα!!!



Και από το ανερχόμενο ταλέντο της Ολλανδίας Anish Giri σε έναν μεγάλο παλιό και καταξιωμένο παγκόσμιο πρωταθλητή Ολλανδό. Max Euwe.
1935 και έχει απέναντί του τον αγαπημένο μας Alexander Alekhine. Στόχος του; Ο παγκόσμιος τίτλος. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Ο έμπειρος Alekhine φαντάζει αήττητος. Το να κερδίσεις μία παρτίδα παραπάνω από αυτόν μοιάζει με θαύμα. Υπερασπιζόμενος τον τίτλο του φαινόταν πως δεν θα αφήσει τον αντίπαλό του ούτε καν να σκεφτεί τη νίκη.
Εάν ρίξουμε και μία ματιά στις πρώτες παρτίδες του ματς; Ο Alekhine ξεκίνησε με ένα 3-1. Αν και ο Euwe ισοφάρισε την δεύτερη παρτίδα έχασε τις επόμενες δύο. Στην ένατη παρτίδα νικούσε με 5-2 και μετά την δέκατη ένατη με 7-5. Και ενώ όλα έδειχναν πως η εξέλιξη του ματς θα είναι η αναμενόμενη ο Euwe ξαφνιάζει και κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο με σκορ 15
1/2 - 14 1/2!! Η ήττα του Alekhine μπορεί να θεωρηθεί ανεξήγητη, και αυτό γιατί το παιχνίδι του είναι πολύ ωραίο. Για την ιστορία να πούμε πως ο Alekhine μετά από αυτή την ήττα του δήλωσε: "Δεν συνέβη τίποτα το τρομερό. Ας θεωρήσουμε πως δάνεισα τον τίτλο ...για δύο χρόνια" Και πράγματι το 1937 ξανακερδίζει τον τίτλο από τον Euwe με τρόπο πιστικό: 151/2-91/2
Η παρακάτω παρτίδα είναι από το ματς του 1935 που αν και έχασε έπαιξε κάποιες θαυμάσιες παρτίδες:
Euwe-Alekhine
World Championship Match 1935

1. Θέση μετά από 20...ε:δ4!!!
Ο Alekhine κάνει ίσως μία από τις θεαματικότερες θυσίες στη καριέρα του!!
Όχι τόσο γιατί θυσιάζει έναν αξιωματικό αλλά γιατί υπολογίζει και εκτιμά μία εξαιρετικά περίπλοκη θέση. Η θυσία του ίσως να μπορεί να χαρακτηριστεί διαισθητική.
Ας την θαυμάσουμε!!!
------------------
Η παρτίδα εδώ