Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Το πιο περίεργο ματς!!!

11 Ιουλίου 1972!! Μία μέρα που έμελλε να χαρακτηριστεί ιστορική για την εξέλιξη του σκάκι! Στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ξεκινούσε η ιστορικότερη ίσως αναμέτρηση για την ανάδειξη παγκόσμιου πρωταθλητή. Αντιμέτωποι ένας Ρώσος και ένας Αμερικανός: Spassky -Fischer. Στις 31 Αυγούστου και μετά από μία σκληρή αναμέτρηση- όχι μόνο σε σκακιστικό επίπεδο- ο Bobby Fischer αναδεικνύεται πρωταθλητής.
2 Χρόνια από τον θάνατο του μυθικού Bobby Fischer (17 Ιανουαρίου 2008) θα παρουσιάσουμε κάποια χαρακτηριστικά -περίεργα, ιδιαίτερα- αυτού του ματς.
Ότι και να έγινε, η νίκη του Fischer ήταν δίκαιη και καθαρή. Πράγμα που παραδέχτηκε και ο αντίπαλός του Spassky.

1. Καθυστέρηση λόγω κίνησης!

Η πρώτη παρτίδα ξεκίνησε. 5,00 το απόγευμα. Ο Spassky με τα λευκά, έχει παίξει την πρώτη κίνηση του ματς. 1.δ4. Ο Fischer όμως δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο στάδιο Laugersdalhoel. 3000 θεατές και ο αντίπαλός του τον περιμένουν. Επικρατεί ανησυχία. Τι να έχει σκαρφιστεί πάλι ο εκκεντρικός Αμερικάνος; Τίποτα. απλά η υπερβολική κίνηση στους δρόμους του Ρέικιαβικ τον έχουν καθυστερήσει. Ο χρόνος κυλούσε εις βάρος του Fischer. Όχι για πολύ. Επί τέλους φτάνει και βιαστικά τρέχει και κάθετε βιαστικά για να απαντήσει στην κίνηση των λευκών. 1...Ιζ6. Ο Φίσερ μετά από μια ριψοκίνδυνη θυσία χάνει την αυτή την πρώτη παρτίδα.... όχι όμως λόγω της κίνησης και του χρόνου που κύλισε στην αρχή.

2. Η παρτίδα που δεν ξεκίνησε ποτέ!

Ο Fischer δεν έχασε μόνο την πρώτη παρτίδα, αλλά και την δεύτερη. Και αυτό γιατί δεν κατέβηκε ποτέ να την παίξει. Ο Fischer δεν προσήλθε διαμαρτυρόμενος για την παρουσία τηλεοπτικών καμερών. Ο Fischer δεν θα συνέχιζε καν το ματς εάν δεν παρενέβαινε ο ίδιος ο πρόεδρος Κίσινγκερ. Κινδύνεψε να διακοπεί το ματς. Το Fischer- θα λέγαμε -τον γύρισαν από το αεροδρόμιο. Οι διαπραγματεύσεις τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. Το ματς συνεχίστηκε. Τώρα θα έπρεπε να παίξει με αυτό το 2-0 εναντίον του. Όμως ο νεαρός Bobby ήταν έτοιμος για όλα.

3. Μια περίεργη κίνηση!
Ο Fischer δεν ξάφνιασε μόνο με την αποχή του από την δεύτερη παρτίδα. Αλλά και στην τρίτη παρτίδα ξαφνιάζει τον αντίπαλό του με την 11η κίνησή του. 11...Ιθ5!; Μια κίνηση που με την οποία θέλει πιο πολύ να επηρεάσει την ψυχολογία του αντιπάλου του που έχει ήδη δύο παρτίδες υπέρ του. Το κατάφερε. Κέρδισε την παρτίδα - που ήταν μια από τις ωραιότερες του ματς- και έτσι ξεκίνησε το νικηφόρο σερί του.

4. Σαν συμφωνία του Μότσαρτ!
Ο Miguel Najdorf χαρακτήρισε την έκτη παρτίδα "σαν συμφωνία του Μότσαρτ" Πραγματικά! Παίχτηκε , από τον Fischer, μία από τις ωραιότερες κινήσεις του ματς: 20. ε4!! Μία "ταπεινή" κίνηση που αναλύθηκε πάρα πολύ, με την οποία ο Fischer έδωσε το στίγμα του τόσο για τον τρόπο που παίζει όσο και για το που ήθελε να φτάσει. Τέτοιες κινήσεις κάνουν μόνο παίχτες τόσο μεγάλοι σαν τον θρυλικό Bobby.

5. Κίνηση ..... μίας ώρας!
Μία ώρα αφιέρωσε για την 11η κίνηση του ο Spassky στην 8η παρτίδα. Ο Fischer αιφνιδιάζει για άλλη μία φορά... Για δεύτερη φορά στην ζωή του παίζει το Αγγλικό άνοιγμα. Ο Spassky τα χάνει και αντιδρά σπασμωδικά. Φυσικό επακόλουθο το χάσιμο μίας ώρας για την εν λόγω κίνηση. Το σκάκι δεν είναι μόνο θέμα σκακιέρας αλλά .... και ψυχολογίας. Και σε αυτό ο Fischer είναι μοναδικός.