Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Μια ωραία σκακιστική ιστορία!!!

Μια "φανταστική" ιστορία


Αυτή η θέση λέγεται ότι προέκυψε σε μία παρτίδα του Alekhine. Στη θέση του σχεδιαγράμματος ο αντίπαλός του είπε πως εγκαταλείπει μη μπορώντας να αντιμετωπίσει την απειλή του Βθ8#. Το 1...η6 δεν λύνει το πρόβλημα αφού ακολουθεί: 2.Βθ7+Ρζ8 3. Βθ8!+Α:θ8 4. Πθ8# Αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο δεν απομένει τίποτα παρά να εγκαταλείψει. Ο Alekhine όμως πιστεύει κάτι άλλο... Έτσι πρότεινε στον αντίπαλό του να πάρει για λίγο τι θέση του και αυτός την δική του. Δέχτηκε, και ο Alekhine με τα μαύρα πλέον έχει την κίνηση.1...Πθ4!! Πολύ ωραία ιδέα. Μόνο ο Alekhine θα μπορούσε να βρει. Η μόνη απάντηση που έχει μέλλον είναι 2.Ι:θ4. Οποιαδήποτε άλλη απάντηση χάνει αμέσως. π.χ 2.Π:θ4 Βε1+ 3.Βδ1 Β:δ1#2...Βγ3


Η απάντηση του μαύρου είναι άμεση. Τώρα είναι ο μαύρος που κερδίζει. Έτσι είναι; Ο λευκός είναι πάλι έτοιμος να εγκαταλείψει. Η συνέχεια 3.Ργ1 Βα1+ 4.Ρδ2 Β:θ1 αναγκάζει τον λευκό να χάσει τον ίππο του και να μένει με κομμάτι λιγότερο. Όμως ο Alekhine τον ξαφνιάζει πάλι. Του ζητάει πάλι να αλλάξουν θέσεις και να πάρει πάλι τα λευκά. Ο ανώνυμος αντίπαλός του δέχτηκε πάλι και.... η συνέχεια για τα λευκά, με νέο πάλι κάτοχο, έχει ως εξής:3.Βθ8+!! Θαυμάσιο!!! τα λευκά είναι αυτά που κερδίζουν και όχι τα μαύρα. Πάλι υπάρχει μία συνέχεια που δεν έχει δει. Τώρα το ματ είναι αναπόφευκτο. 3...Ρ:θ8 4.Ιη6++ Ρη8 και 5. Πθ8# Η μαύρη βασίλισσα στο γ3 περιμένει να κάνει το ματ. Μάταια!

Το αν η ιστορία είναι αληθινή διίστανται οι απόψεις. Το σίγουρο είναι πως είναι μια πραγματικά "φανταστική ιστορία"

4 σχόλια:

Papaveri είπε...

Αγαπητέ φίλε η ιστορία αυτή αναφέρεται σ’ ένα σιμουλτανέ που έδωσε το 1944 ο Αλιέχιν σ’ ένα νοσοκομείο ανωτάτων Γερμανών Αξιωματικών τραυματιών του πολέμου που βρισκόταν σε μία πόλη της κατεχόμενης Τσεχοσλοβακίας, όπου αντιμετώπισε 36 Γερμανούς Αξιωματικούς. Η Επιτροπή Ψυχαγωγίας του Νοσοκομείου κάλεσε τον Αλιέχιν να τους κάνει μία σκακιστική επίδειξη μια και γνώριζαν όλοι οι Αξιωματικοί να παίζουν σκάκι. Ο Αλιέχιν δέχθηκε τη πρόσκληση ν’ αντιμετωπίσει σε σιμουλτανέ τους καλύτερους από αυτούς. Συγκεντρώθηκαν 36 Αξιωματικοί από τους οποίους μόνο οι 35 δέχθηκαν τη πρόταση να τους αντιμετωπίσει σε σιμουλτανέ εκτός από έναν που το θεώρησε υποτιμητικό για το Γερμανικό Πνεύμα ν’ αναμετρηθούν 36 άτομα έναντι ενός και μάλιστα Ρώσου. Ήθελε ν’ αναμετρηθούν στα ίσα. Ο Αλιέχιν όμως ήταν ανένδοτος και τελικά ο Στρατηγός υποχώρησε και δέχθηκε να συμμετάσχει μαζί με τους άλλους στο σιμουλτανέ. Τοποθετίθηκαν 36 σκακιέρες κυκλικά σε μία αίθουσα που είχε πατάρι. Οι Στρατηγοί κάθισαν στις θέσεις τους έχοντας όλοι τα μαύρα κομμάτια. Ο Αλιέχιν ανέβηκε στο πατάρι και από εκεί τους ανακοίνωσε ότι θα παίξει με όλους χωρίς να βλέπει στη σκακιέρα. Όλοι τον θαύμασαν και απόρησαν για την τολμηρή του αυτή ενέργεια εκτός από το Στρατηγό που τον ειρωνεύτηκε για έπαρση, επίδειξη και υπερεκτίμηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Ο Αλιέχιν δεν του έδωσε σημασία και ο αγώνας άρχισε. Κάποιος εκφωνούσε τον αριθμό της σκακιέρας και τις κινήσεις των Γερμανών Αξιωματικών και ο Αλιέχιν απαντούσε αμέσως αθέατος ψηλά από το πατάρι. Σε μερικές ώρες είχε νικήσει τους 35 και συνέχιζε να παίζει μόνο ο Στρατηγός πεισματικά παρ’ όλου που η θέση του ήταν ήδη χαμένη, βλέπε πρώτο διάγραμμα, αναγκασμένος λίγο αργότερα να δηλώσει ταπεινωμένος ότι εγκαταλείπει.

BLOGER είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την συμβολή σου. Πάντα θα μου είναι ευπρόσδεκτη και χρήσιμη.

Papaveri είπε...

Είμαι πάντα στη διάθεσή σου. Έχω αναρτήση το ιστολόγιο σου στο δίκό μου. Η διεύθυνση του ιστολογίου μου είναι:
http://papaveri48.blogspot.com/
w

BLOGER είπε...

Σε ευχαριστώ.
Πολύ ωραίο το ιστολόγιό σου. Το έβαλα και εγώ στα αγαπημένα μου .
Να σαι καλά
Καλή συνέχεια.