Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ο πρώτο παγκόσμιος πρωταθλητής!!!


Paul Morphy


Θεωρείτε ο πρώτος ανεπίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής. Γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη στις 22. Ιουνίου του 1837. Αυτοδίδακτος κατάφερε πολύ γρήγορα να γίνει γνωστός σε ολόκληρο τον σκακιστικό κόσμο. Με το επιθετικό του παιχνίδι αλλά και τους βαθύς και οξύς συνδυασμούς του, εισήγαγε έναν ιδιότυπο ρομαντισμό στο σκάκι δίνοντας μία διαφορετική ώθησή στο παιχνίδι. Η περίφημη παρτίδα στην Όπερα τον έκανε παγκοσμίως γνωστό. Μία παρτίδα που θεωρείται κλασική και έχει καταταγεί στο top 10 των σκακιστικών παρτίδων όλων των εποχών.
Η σημερινές θέσεις είναι από δύο όχι τόσο άγνωστες παρτίδες του. Δύο θυσίες πύργων που χαρακτηρίζουν το στυλ του μεγάλου Αμερικανού σκακιστή.

1. Paul Morphy -Johann Jacob Loewenthal
London 1858


Θέση μετά από 20.Π:ζ7!
Θαυμάσια θυσία. Απαιτείται ακριβές μέτρημα. Ο Morphy εισήγαγε ένα παιχνίδι χωρίς συμβιβασμούς. Έπαιζε μόνο για την νίκη. Στην παρτίδα αυτή αυτό φένεται με τον καλύτερο τρόπο.

-----------------
Η παρτίδα εδώ

2. John William Schulten -Paul Morphy
New York 1857

Θέση μετά από 13...Π:ε2!
Πολύ γρήγορα και άμεσα ο Morphy διακρίνει και εκμεταλλεύετε με τον καλύτερο τρόπο τις αδυναμίες της λευκής άμυνας. Τι έχει σκεφτεί;
----------
Η παρτίδα εδώ

1 σχόλια:

Papaveri είπε...

Ευχαριστώ για την ανάρτηση του ιστολογίου μου στο δικό σας.Έχω γράψει την βιογραφία του Paul Morphy,εάν σας ενδιαφέρεινα σας την στείλω για να την αναρτήσετε. Γράψτε μου το e-mail σας για να σας το στείλω επειδή είναι αρκετά μεγάλο το κείμενο.
Με εκτίμηση,
Carlo de Grandi