Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Μια χαμένη...θυσία!!

Αν και στις παρτίδες που παρουσιάζουμε, συνήθως τονίζουμε -όπως είναι φυσικό- τον θεαματικό τρόπο με τον οποίο κάποιος σπουδαίος παίχτης τελειώνει μια παρτίδα σήμερα θα δούμε πως, σε ένα σπουδαίο παίχτη και παγκόσμιο πρωταθλητή, διέφυγε μια θεαματική νίκη και η δημιουργία μιας πολύ όμορφης παρτίδας. Αν και νίκησε, αυτό παρέτεινε την αγωνία του για αρκετές κινήσεις και μάλιστα όχι σε ένα οποιοδήποτε ματς, αλλά στο ματς τουρνουά για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1948. Αντίπαλός του; όχι κάποιος μικρός και ασήμαντος.... αλλά ο μετέπειτα παγκόσμιος πρωταθλητής Vasily Smyslov.
Max Euwe. Kέρδισε κάθε πρωτάθλημα Ολλανδίας στο οποίο συμμετείχε από το 1921 μέχρι το 1952 και επιπλέον κέρδισε και μία φορά το 1955. Σήμερα οι 12 συνολικοί του τίτλοι παραμένουν ρεκόρ. Στις 15 Δεκεμβρίου του 1935 μετά από ένα πολύ περιπετειώδες ματς (30 παρτίδες σε 13 διαφορετικές πόλεις της Ολλανδίας, σε συνολική διάρκεια 80 ημερών) ο Όυβε νίκησε τον Αλιέχιν με 15,5-14,5 και έγινε ο πέμπτος άνθρωπος που κατέκτησε ποτέ τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι. Παρόλο που ο Αλιέχιν βρέθηκε γρήγορα μπροστά με δύο νίκες διαφορά, ο Όυβε ανέβασε κατά πολύ την απόδοσή του μετά το 13 ο παιχνίδι.

Max Euwe Vasily Smyslov
Μόσχα 1948

Θέση μετά από 26...Αζ6

Ο Euwe για να προφυλάξει την βασίλισσά του την πήγε στο ε3. (27. Βε3 ) Ποια θεαματική συνέχεια όμως του διέφυγε; Έχασε την ευκαιρία για την δημιουργία μιας όμορφης δημιουργίας αλλά και μιας λιγότερο αγχώδους νίκης.

---------------

Η παρτίδα εδώ

2 σχόλια:

Berk είπε...

Qxf7+ κερδίζει αμέσως.

BLOGER είπε...

Πολύ σωστός
Γίνεται πιρούνι με τον ίππο στο ε6 με τον βασιλιά και την βασίλισσα.
Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία