Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Επιστρέφουμε με ...Παγκόσμιο!!!


World Chess Championship 2010 Sofia Bulgaria
Anand-Topalov
Επιστρέφουμε δριμύτεροι μετά την απουσία μας -για προσωπικούς λόγους...-από την καθημερινή μας σκακιστική επικοινωνία. Επιστρέφουμε με τι άλλο; Με ένα θεαματικό, μέχρι στιγμής, παγκόσμιο πρωτάθλημα. Anand-Topalov.  Οι δύο κορυφαίοι παίχτες μας επιφύλαξαν δύο παρτίδες, μία για τον καθένα, άκρως θεαματικές. Δύο θυσίες πρωτότυπες αλλά και με αρκετό βάθος. Αν και πολύ κρίσιμοι οι αγώνες, δεν δίστασαν να μπουν στο ρίσκο μια θεαματικής θυσίας. Το σκoρ μέχρι ώρας είναι 2,5 -1,5 υπέρ του Ινδού, ο οποίος είχε άλλη μίας νίκη. Αν και ο Topalov έχει το πλεονέκτημα της μικρότερης ηλικίας- στοιχείο καθοριστικό σε τέτοιου επιπέδου αναμετρήσεις- μέχρι στιγμής δεν το έχει αξιοποιήσει όπως φαίνετε. Πάντως υπάρχει συνέχεια. Ας ευχηθούμε και το υπόλοιπο ματς να έχει το ίδιο ενδιαφέρον και θέαμα.
Σήμερα θα παρουσιάσουμε την πρώτη από τις δύο όμορφες νίκες των δύο αντιπάλων. Την νίκη του Topalov. 
Topalov-Anand
Sofia 2010
Με τον καλύτερο τρόπο εκμεταλλεύτηκε την γκάφα του Ινδού (23...Ρζ7??)  ο Topalov. Παίχτης που μπορεί να δει την παραμικρή ανακρίβεια και να την εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο.  
Θέση μετά από 24.Ι:ζ6!!
Ο Topalov ξαφνιάζει με τον καλύτερο τρόπο τον αντίπαλό του. Ο Anand έχει κάνει κάποια λάθη με αποκορύφωμα την τελευταία του κίνηση: 23...Ρζ7?? Η θυσία απαιτεί σωστό μέτρημα. Ο Topalov είναι ειδικός σε τέτοιου είδους θυσίες. 
Θέση μετά από 30.Π:γ8! 
Ο Topalov τελειώνει την παρτίδα με έναν εξίσου θεαματικό τρόπο. 
Προσέξτε. Ο μαύρος πύργος ακόμα βρίσκεται στην αρχική του θέση α8. Και ο ίππος στην ουσία εκτός παιχνιδιού.
Σπάνιο... Η πρώτη παρτίδα ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος μινιατούρα για βραβείο ομορφιάς. 
----------------------
Σε αυτό το link μπορείτε να παρακολουθείτε live τις παρτίδες.

http://www.anand-topalov.com/en/results.html