Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Απορία από μία ανάλυση...


Χριστός Ανέστη! Εύχομαι ότι καλύτερο επιθυμεί ο καθένας στην ζωή του. Προσωπικά πιστεύω πως η Ανάσταση που γιορτάζουμε είναι ότι πιο ευχάριστο θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή μας.

Τώρα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια απορία που μου δημιουργήθηκε κάνοντας μια ανάλυση στον Fritz 11. Συνηθίζω πολλές φορές -πιστεύω και εσείς - εκτός από αντίπαλο κάποιο σκακιστικό πρόγραμμα να το χρησιμοποιείτε και για δάσκαλο.
Αλλά ας έρθουμε στην απορία.
Πολλές φορές κάποιες παρτίδες που παίζω ή μέσω διαδικτύου ή με κάποιον φίλο ή γνωστό, συνηθίζω μετά να της περνάω από την βάσανο της ανάλυσης, προσπαθώντας να αποκομίσω κάποια μεγαλύτερη ωφέλεια ή και φυσικά να δω τα λάθη και τις παραλήψεις μου. Η ωφέλεια κάποιας παρτίδας δεν προέρχεται μόνο από τη στιγμή που την παίζεις αλλά και από την ανάλυση. Εξάλλου παρτίδα δεν είναι μόνο οι κινήσεις που παίχτηκαν αλλά και αυτές που δεν παίχτηκαν και τα "γιατί" που τις ακολουθούν. Έτσι κάνοντας την ανάλυση έφτασα στη θέση του σχεδιαγράμματος.

Θέση από ανάλυση του Fritzz 11

Στη θέση αυτή λοιπόν, μετά από 20...η5, ρώτησα την συνέχεια στον αγαπημένο μου Fritz 11. Του έδωσα αρκετό χρόνο σκέψεις και η συνέχειά του με ξάφνιασε αρκετά. Συνέχισε με..... 21. Πδ6!! Δεν ξέρω αν έκανα σωστά που από μόνος μου έβαλα δύο θαυμαστικά αλλά μου βγήκε αυθόρμητα. Είναι στρατηγική θυσία και μάλιστα με δύσκολη συνέχεια. Πως όμως "σκέφτηκε" ο άψυχος δάσκαλος μου; Πραγματικά πιστεύω πως ελάχιστοι GM θα έβλεπαν αυτή την συνέχεια. Αν κάνω λάθος διορθώστε με . Για να βοηθήσω την σκέψη σας παραθέτω το σχεδιάγραμμα... Λοιπόν...


Θέση ανάλυσης μετά από 21 Πδ6!!
Είμαι όλος αυτιά για ακούσω τις απόψεις σας για την όμορφη αυτή συνέχεια.

Και πάλι
Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά!!