Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Ένα μήνα στο νοσοκομείο!!!


Με κλειστά τα μάτια!!!
Ο Alekhine ως υπάλληλος του Ερυθρού Σταυρού στο μέτωπο, στην προσπάθειά του να σώσει τους τραυματίες από τους κανονιοβολισμούς έπαθε σοβαρή διάσειση και μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο στην Ταρνόπολη.....
"Για ένα ολόκληρο μήνα έμεινα ακίνητος, κλινήρης", θυμόταν ο Αλιέχιν. "Εκείνο τον καιρό το τυφλό σκάκι ήταν για μένα θεόσταλτο δώρο. Ζήτησα και με επισκέπτονταν συχνά τοπικοί παίχτες και έκανα μικρές επιδείξεις σιμουλτανέ χωρίς να κοιτώ την σκακιέρα. Σε μια τέτοια επίδειξη έπαιξα μαι από τις πιο γνωστές τυφλές παρτίδες μου - εναντίον του Φελντ." (Οι ιστορικοί πιστεύουν πως αυτό ήταν το ψευδώνυμο ενός μέλους από το ιατρικό επιτελείο της Ταρνόπολης).
Από το βιβλίο: "Οι μεγάλοι προκάτοχοί μου" τομ 2. Garry Kasparov.

Ο Alekhine με "κλειστά τα μάτια" δημιουργεί ένα σκακιστικό θαύμα. Θυσιάζοντας πρώτα ίππο και προτείνοντας κατόπιν θυσία βασίλισσας, διαλύει σε 18 κινήσεις τον αντίπαλο του. Μια παρτίδα που και με ανοιχτά μάτια να παιζόταν δεν θα έχανε τίποτα από την λάμψη της. Πόσο μάλλον τώρα!
Alekhine -Feldt
Tarnopol 1916

Θέση μετά από 15.Ιζ7!!!
(Το τρίτο θαυμαστικό είναι για το ότι έπαιζε με κλειστά μάτια.
Τα δύο θα έμπαιναν ούτως ή άλλως.)

--------------
Η παρτίδα εδώ

Σκακιστικό χιούμορ!!!

Η σημερινή παρτίδα πέρα από θεαματική, έχει και χιούμορ... Δημιουργός της ο Edward Lasker. Απλή συνωνυμία με τον Emanuel Lasker αλλά... φίλοι... Δεν μπόρεσε όμως να φτάσει το επίπεδο του. Την σημερινή παρτίδα, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του mr. Edward, θα την ζήλευε ο συνώνυμος και φίλος του. Πέρα από πολύ φαντασία επιστρατεύει και το χιούμορ του. Το καλύτερο παράδειγμα για την κατανόηση της στρατηγικής της "καθοδήγησης". Ο εξαναγκασμός του αντίπαλου βασιλιά να πάει εκεί που εμείς θέλουμε με σκοπό την αιχμαλωσία του. Η τελική εικόνα της παρτίδας είναι περίεργη...Μάλιστα ο Lasker θα μπορούσε και με άλλο τρόπο να δώσει το ματ...

Eduwrd Lasker- George Alan Thomas
London 1912

Θέση μετά από 11.Β:θ7!!
Η αρχή μιας μοναδικής σκακιστικής δημιουργίας!!
Μήπως μπορείτε να δείτε πως;


Θέση μετά από 18.Ρδ2#!!
Αν ψάχνετε να βρείτε τον μαύρο βασιλιά...υπάρχει...ψάξτε καλύτερα!!
Με ποιον άλλο τρόπο μπορεί να κάνει ματ ο λευκός;
---------------------
Η παρτίδα εδώ

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Μια..."Αθάνατη νίκη"!!!

Johannes Zukertort
Γεννημένος στις 7 Σεπτεμβρίου του 1842. Ένας από τους μεγαλύτερους παίχτες της περιόδου 1870-1880. Πρώτος αυτός απέναντι στο Steinitz διεκδίκησε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο. Οι δύο τους έπαιξαν τον πρώτο επίσημο τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος. Αν και νικητής αναδείχθηκε ο Steinitz, ο Zukertort παρέμεινε ένας πολύ δημιουργικός, τολμηρός και συνάμα καινοτόμος παίχτης.
Σήμερα νικάει σε μόλις 11 κινήσεις έναν από τους θεαματικότερους παίχτες στην ιστορία του παιχνιδιού. Adolf Anderssen, δημιουργός της "Αθάνατης παρτίδας" γνωστή σε όλους για τη θεαματικότητά της. Κι όμως ο Anderssen χάνει με τρόπο πιστικό. Ο Πολωνός παίχτης βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί κατ' ευθείαν στον μαύρο βασιλιά. Η παρτίδα τελειώνει με μία έκπληξη!Ας την θαυμάσουμε! Μια "αθάνατη νίκη για τον Johannes Zukertort!

Johannes Zukertort- Adolf Anderssen
Bresiau 1865

Θέση μετά από 8.Ι:ζ7!
Η αρχή ενός πολύ όμορφου συνδυασμού!
Το τελείωμα...!!!
--------------------
Η παρτίδα εδώ
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Corus 2010 !!!

Το φετινό Corus πρέπει να είναι ένα από τα πιο θεαματικά. Ένα από τα διασημότερα τουρνουά, μαζί με το Linares, πάντα έχει να επιδείξει εκτός από ανερχόμενα ταλέντα, και τους σπουδαίους μεγάλους μετρ που με τις παρτίδες τους πραγματικά ανεβάζουν το παιχνίδι ψηλά. Πολλές οι θεαματικές παρτίδες. Γεμάτες θυσίες, ριψοκίνδυνες κινήσεις, τολμηρά σχέδια. Όλοι οι συμμετέχοντες στο Corus 2010 παίζουν εξαιρετικά. Σήμερα θα παρουσιάσουμε δύο θέσεις από τις θεαματικότερες ίσως παρτίδες που έχουν παιχθεί. Πρωταγωνιστές δύο από τους μεγαλύτερους παίχτες.


Magnus Carlsen - Vladimir Kramnik
Corus 2010
1. Σε τεντωμένο σχοινί περπάτησε ο Vladimir Kramnik και κατάφερε να σταθεί και να τερματίσει σε μια παρτίδα πολύ ριψοκίνδυνη. Θαρρείς πως πέρασε μέσα απ τη φωτιά και έμεινε ζωντανός. Με μία θυσία πύργου, προτιμώντας να προωθήσει ένα ταπεινό πιόνι έβαλε σε μπελάδες τον νεαρό - κορυφαίο γκραντ μετρ- αντίπαλό του. Η θέση που προκύπτει είναι αμφίρροπη. Ο μεγάλος πρωταθλητής μετά από μια θαυμάσια παρτίδα καταφέρνει να νικήσει με τα μαύρα.

Θέση μετά από 29...γ4!
Η ριψοκίνδυνη κίνηση του Ρώσου πρωταθλητή.

---------------------
Η παρτίδα εδώ

Alexey Shirov -Jan Smeets
Corus 2010

2. Στη δεύτερη παρτίδα ο Alexey Shirov διαλύει την άμυνα του βασιλιά -με θυσία αξιωματικού στο θ7- και εξαπολύει συντριπτική επίθεση. Η θέση απαιτεί ακριβές μέτρημα. Ο Shirov δεν αφήνει περιθώρια στο εκτεθειμένο μαύρο μονάρχη και αναγκάζει τον αντίπαλό του να εγκαταλείψει.


Θέση μετά από 26.Α:θ7!
Θέμα δημιουργίας και εκτέλεσης Shirov.
Ενδιαφέρον να αναλύσουμε και μόνοι μας την θέση!

-------------------
Η παρτίδα εδώ
Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Η προσωπική εμπειρία ενός μεγάλου!


Garry Kasparov
Tilburg 1997

"Το 1997 έπαιζα σε ένα τουρνουά στο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας και στον πέμπτο γύρο αντιμετώπισα, παίζοντας με τα μαύρα, έναν από τους κορυφαίους παίκτες στο δημιουργικό παιχνίδι, τον Αλεξέι Σίροφ, που γεννήθηκε στην Λετονία και παίζει τώρα για λογαριασμό της Ισπανίας......
Σε μια περίπλοκη θέση με ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές, ο Σίροφ μετακίνησε τον πύργο του, με την πρόθεση να επιτεθεί στην βασίλισσα μου στην επόμενη κίνηση. Ήταν φανερό ότι έπρεπε να βγάλω τη βασίλισσά μου από τη μέση και άρχισα να εξετάζω τις λίγες θέσεις στις οποίες μπορούσα να υποχωρήσω.....
Προτού ενδώσω και κάνω την αναπόφευκτη κίνηση της βασίλισσας, πήρα μια βαθιά ανάσα και εξέτασα την υπόλοιπη σκακιέρα. Όπως συμβαίνει σε τόσες πολλές κινήσεις φαντασίας, και αυτή άρχισε με ένα νοερό "δεν θα ήταν άραγε ωραίο εάν...".......
Και έτσι αντί να πιάσω και να σηκώσω την βασίλισσα , το χέρι μου σήκωσε το βασιλιά μου και τον μετατόπισε κατά ένα τετράγωνο προς το κέντρο της σκακιέρας. Το παράδοξο μου έδωσε ένα αίσθημα ικανοποίησης.....
Ο Σίροφ δεν προσαρμόστηκε στην νέα κατάσταση....."
---------------------
Από το βιβλίο του Garry Kasparov "Η ζωή είναι μία παρτίδα σκάκι"

Η επίμαχη θέση

Shirov-Kasparov
Tilburg 1997

Θέση μετά από 27... Β:γ4!!
Παρ όλο τον κίνδυνο στον οποί βρίσκεται η βασίλισσα του Kasparov, ο Παγκόσμιος πρωταθλητής στην προηγούμενη κίνηση μετακίνησε το βασιλιά του στο ε7!
Μια πολύ εντυπωσιακή κίνηση. Τώρα ξαφνιάζει με την θυσία της Κυρίας του.
---------------
Η παρτίδα εδώ
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ωραία τελειώματα!!

Με δύο θαυμάσιες παρτίδες του Alekhine αλλά και με καινούργια εμφάνιση θα συνεχίσουμε σήμερα την πορεία μας στο χώρο των chess blogs.
Δύο παρτίδες όπου το ταλέντο του Alekhine φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Η θυσία στο σκάκι είναι κάτι που ανέκαθεν δημιουργεί εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην ουσία παραχωρεί κάποιος υλικό για να κερδίσει χώρο, πρωτοβουλία, τέμπο, η οτιδήποτε άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό για αυτόν που κάνει την θυσία εκείνη την στιγμή. Με μία θυσία το κέρδος μπορεί να είναι άμεσο ή έμμεσο. Μπορεί να γίνουν -σπάνια στην αρχή- αλλά συχν
ότερα στον μέσον και το τέλος μίας παρτίδας . Ο Alekhine σήμερα προχωράει σε θυσίες στο τελείωμα της παρτίδας με άμεσο για αυτόν κέρδος. Την νίκη.

Alekhine- Wechsler
Brooklyn 1929

Θέση μετά από 25...Αε7
Πιθανόν ο μαύρος να νόμιζε πως έτσι θα προστατέψει τον Βασίλεια του.
Ψευδαίσθηση. Ο Alekhine τελειώνει την παρτίδα με συνοπτικές διαδικασίες.
-------------
Η παρτίδα εδώ
Alekhine- Vainshtein
Odessa 1916

Θέση μετά από 28...Ρθ8
Ο Alekhine αξιοποιεί με θεαματικό τρόπο την υπεροχή του.
---------------
Η παρτίδα εδώ
Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Θυσία....Kasparov!!!

Από το ματς του 1984

Αν και 5 χρόνια μακριά από το αγωνιστικό σκάκι ο μεγάλος Garry Kasparov, επιστρέφει δριμύτερος. Στο επετειακό ματς - 25 χρόνια από την κατάκτηση του παγκοσμίου στέμματος- που διεξήχθη στην Βαλένθια το προηγούμενο Σεπτέμβριο, δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης στον μεγάλο του αντίπαλο Anatoly Karpov. Η παρτίδα που σημάδεψε το ματς ήταν αυτή που ο Kasparov ξαφνιάζει τον Karpov και σε μία φαινομενικά ήσυχη θέση (O Kasparov είχε υπεροχή) κάνει μια θαυμάσια θυσία, παρόμοια με αυτές που μας είχε συνηθίσει.... Θυσία στο στυλ του Kasparov!!! Σε τέτοιες θέσεις η οποιαδήποτε θυσία απαιτεί ακριβές μέτρημα. Συνήθως σε αυτές τις θέσεις η συνέχειες είναι πολλές αφού στην σκακιέρα εκτός από λίγα κομμάτια δεν υπάρχει και κάποια ένταση. Και σε αυτό ο Kasparov είναι μοναδικός. Εκ του μη όντως -θα λέγαμε- δημιουργεί και εκτελεί με ακρίβεια μια όμορφη θυσία, που σημάδεψε βέβαια το ιστορικό ματς.
-----------------------------
Να σημειώσουμε πως το blog μας αναφέρεται στο ματς του Σεπτεμβρίου, προφανώς με αρκετή καθυστέρηση, αφού απλά δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί.

Kasparov-Karpov
Valencia 2009

Θέση μετά από 22. Ιζ6+!
Ο Kasparov ξαφνιάζει τον αντίπαλό του που μάλλον ήταν ικανοποιημένος από την θέση.
Τι έχει σκεφτεί αλήθεια ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής;

Μήπως ο μεγάλος Garry έχει ακόμα να μας δώσει πολλά;

---------------
Η παρτίδα εδώ

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Kramnik... για βραβείο!!!

Από την παρτίδα Kramnik-Van Wely  (Photo: Chessbase)

Βραβείο ομορφιάς πρέπει να πάρει ο Vlandimir Kramnik για την ωραία του συνέχεια στην παρτίδα του με τον Van Wely στα πλαίσια του τουρνουά Corus 2010 που διεξάγεται στο Wijk aan Zee. Ο Kramnik με μια θαυμάσια θυσία κομματιού δημιούργησε ελεύθερο πιόνι και χάριν στην άψογη τεχνική του αλλά και στο ακριβές και βαθύ μέτρημά του κατάφερε να το αξιοποιήσει.   Θυσίες σαν και αυτή χρειάζονται ακριβές μέτρημα. Σε αντίθετη περίπτωση  σε εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Ο Ρώσος πρωταθλητής ειδικεύεται σε τέτοιου είδους θυσίες. Με λίγη προσοχή διαπιστώνουμε πως η σημερινή θυσία αξιωματικού έχει πολλά κρυφά σημεία που θέλουν προσοχή. -π.χ Η δυνατότητα ελεύθερου πιονιού που δημιουργεί ο αντίπαλός του.- Μόνο ένας παίχτης του διαμετρήματος του Kramnik θα μπορούσε να τα διαπιστώσει, μέχρι τελευταίας κεραίας, και να τα διαχειριστή ανάλογα. 

Vladimir Kramnik -Van Wely 
Corus 2010
Θέση μετά από 40.Α:γ5!
Τι αλήθεια έχει σκεφτεί ο Kramnik; Ελεύθερο πιόνι σε άμυνα με πολλά κομμάτια... 
Εδώ απαιτείται  ακριβής υπολογισμός.
 
Θέση μετά από 53.δ7!
Η προώθηση αυτή δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Η διαχείριση του λευκού ίππου είναι κρίσιμη. Στο κάτω μέρος της σκακιέρας υπάρχει ελεύθερο πιόνι και ο ίππος πρέπει να βρεθεί εγκαίρως εκεί. Όλα κρέμονται από μια κλωστή.
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Bobby... μας μάγεψες!!!


Δύο περίπου χρόνια χωρίς τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Bobby Fischer. Ένας μύθος που άλλαξε τα δεδομένα στο σκάκι. Επανέφερε το ρομαντικό στοιχείο. Έκανε πολλούς να ασχοληθούν με το παιχνίδι. Το έκανε πιο όμορφο!! Καινοτομίες στο άνοιγμα, ωραίους συνδυασμούς στην μέση της παρτίδας, εκπλήξεις ακόμα και σε φαινομενικά απλά φινάλε. Τρεις όμορφες θέσεις από τις πάρα πολλές που μας έχει χαρίσει θα παρουσιάσουμε σήμερα. Ένα ταπεινό μνημόσυνο στη μνήμη του αξέχαστου Bobby, που μόνο εκπλήξεις ήξερε να μας κάνει..... Bobby σε ευχαριστούμε

1) Robert James Fischer- Samuel Reshevsky

Θέση μετά από 28.Π:η7!
---------------
Η παρτίδα εδώ

2) Robert James Fischer-John Blackstone

Θέση μετά από 26. Π:ε7!
------------
Η παρτίδα εδώ

3)Robert James Fischer- J Bennett


Θέση μετά από 38. Πδ8+!
---------------
Η πατρίδα εδώ

Τρεις θεαματικές θυσίες του Fischer!!! Και οι τρεις, θυσίες πύργων. Τι έχει σκεφτεί;
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Μια ανεξήγητη ήττα!!!



Και από το ανερχόμενο ταλέντο της Ολλανδίας Anish Giri σε έναν μεγάλο παλιό και καταξιωμένο παγκόσμιο πρωταθλητή Ολλανδό. Max Euwe.
1935 και έχει απέναντί του τον αγαπημένο μας Alexander Alekhine. Στόχος του; Ο παγκόσμιος τίτλος. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Ο έμπειρος Alekhine φαντάζει αήττητος. Το να κερδίσεις μία παρτίδα παραπάνω από αυτόν μοιάζει με θαύμα. Υπερασπιζόμενος τον τίτλο του φαινόταν πως δεν θα αφήσει τον αντίπαλό του ούτε καν να σκεφτεί τη νίκη.
Εάν ρίξουμε και μία ματιά στις πρώτες παρτίδες του ματς; Ο Alekhine ξεκίνησε με ένα 3-1. Αν και ο Euwe ισοφάρισε την δεύτερη παρτίδα έχασε τις επόμενες δύο. Στην ένατη παρτίδα νικούσε με 5-2 και μετά την δέκατη ένατη με 7-5. Και ενώ όλα έδειχναν πως η εξέλιξη του ματς θα είναι η αναμενόμενη ο Euwe ξαφνιάζει και κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο με σκορ 15
1/2 - 14 1/2!! Η ήττα του Alekhine μπορεί να θεωρηθεί ανεξήγητη, και αυτό γιατί το παιχνίδι του είναι πολύ ωραίο. Για την ιστορία να πούμε πως ο Alekhine μετά από αυτή την ήττα του δήλωσε: "Δεν συνέβη τίποτα το τρομερό. Ας θεωρήσουμε πως δάνεισα τον τίτλο ...για δύο χρόνια" Και πράγματι το 1937 ξανακερδίζει τον τίτλο από τον Euwe με τρόπο πιστικό: 151/2-91/2
Η παρακάτω παρτίδα είναι από το ματς του 1935 που αν και έχασε έπαιξε κάποιες θαυμάσιες παρτίδες:
Euwe-Alekhine
World Championship Match 1935

1. Θέση μετά από 20...ε:δ4!!!
Ο Alekhine κάνει ίσως μία από τις θεαματικότερες θυσίες στη καριέρα του!!
Όχι τόσο γιατί θυσιάζει έναν αξιωματικό αλλά γιατί υπολογίζει και εκτιμά μία εξαιρετικά περίπλοκη θέση. Η θυσία του ίσως να μπορεί να χαρακτηριστεί διαισθητική.
Ας την θαυμάσουμε!!!
------------------
Η παρτίδα εδώ
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Θυμίζει Kasparov!!!


Anish Giri



Την άνοιξη του 1979 στο ισχυρό τουρνουά της Μπάνια Λούκα εκτός από τους 14 μεγάλους μαιτρ που συμμετείχαν ήσαν και δύο απλοί μαιτρ. Τα φλας όλων πέφτουν στα μεγάλα αστέρια του παγκοσμίου σκάκι μεταξύ αυτών και οι Petrosian, Anderson. Κάποιο μίλησαν υποτιμητικά για τον νεαρό από το Μπακού Garry Kasparov. Θεώρησαν πως οι παίχτες αυτού του επιπέδου έριχναν το επίπεδο του τουρνουά. Στο τέλος όμως διαψεύστηκαν. Ο νεαρός ακόμα μαιτρ κατέκτησε την πρώτη θέση με 2,5 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο.
Κάτι ανάλογο θυμίζει και ο μικρός -15 χρονών- Ολλανδός Anish Giri. Πέρα από αποτελεσματικός (Πρωταθλητής Ολλανδίας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο) είναι και θεαματικός. Η παρουσία του στο Corus 2010 -μέχρι στιγμής- έχει να επιδείξει δύο νίκες και μία ισοπαλία. Παρουσιάζουμε την νίκη του απέναντι στον Liviu Nisipeanu. O μικρός Ολλανδός τελείωσε την παρτίδα με θεαματικό τρόπο.

Liviu Nisipeanu - Anish Giri
Wijk aan Zee
Corus 2010

Θέση μετά από 30...Α:θ3!
Ο μικρός Giri με μια θυσία ακρίβειας τελειώνει ουσιαστικά το παιχνίδι.
Παίζει σαν φτασμένος μεγάλος μαιτρ!
Τι έχει υπολογίσει;
-------------------
Η παρτίδα εδώ
Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Το πιο περίεργο ματς!!!

11 Ιουλίου 1972!! Μία μέρα που έμελλε να χαρακτηριστεί ιστορική για την εξέλιξη του σκάκι! Στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ξεκινούσε η ιστορικότερη ίσως αναμέτρηση για την ανάδειξη παγκόσμιου πρωταθλητή. Αντιμέτωποι ένας Ρώσος και ένας Αμερικανός: Spassky -Fischer. Στις 31 Αυγούστου και μετά από μία σκληρή αναμέτρηση- όχι μόνο σε σκακιστικό επίπεδο- ο Bobby Fischer αναδεικνύεται πρωταθλητής.
2 Χρόνια από τον θάνατο του μυθικού Bobby Fischer (17 Ιανουαρίου 2008) θα παρουσιάσουμε κάποια χαρακτηριστικά -περίεργα, ιδιαίτερα- αυτού του ματς.
Ότι και να έγινε, η νίκη του Fischer ήταν δίκαιη και καθαρή. Πράγμα που παραδέχτηκε και ο αντίπαλός του Spassky.

1. Καθυστέρηση λόγω κίνησης!

Η πρώτη παρτίδα ξεκίνησε. 5,00 το απόγευμα. Ο Spassky με τα λευκά, έχει παίξει την πρώτη κίνηση του ματς. 1.δ4. Ο Fischer όμως δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο στάδιο Laugersdalhoel. 3000 θεατές και ο αντίπαλός του τον περιμένουν. Επικρατεί ανησυχία. Τι να έχει σκαρφιστεί πάλι ο εκκεντρικός Αμερικάνος; Τίποτα. απλά η υπερβολική κίνηση στους δρόμους του Ρέικιαβικ τον έχουν καθυστερήσει. Ο χρόνος κυλούσε εις βάρος του Fischer. Όχι για πολύ. Επί τέλους φτάνει και βιαστικά τρέχει και κάθετε βιαστικά για να απαντήσει στην κίνηση των λευκών. 1...Ιζ6. Ο Φίσερ μετά από μια ριψοκίνδυνη θυσία χάνει την αυτή την πρώτη παρτίδα.... όχι όμως λόγω της κίνησης και του χρόνου που κύλισε στην αρχή.

2. Η παρτίδα που δεν ξεκίνησε ποτέ!

Ο Fischer δεν έχασε μόνο την πρώτη παρτίδα, αλλά και την δεύτερη. Και αυτό γιατί δεν κατέβηκε ποτέ να την παίξει. Ο Fischer δεν προσήλθε διαμαρτυρόμενος για την παρουσία τηλεοπτικών καμερών. Ο Fischer δεν θα συνέχιζε καν το ματς εάν δεν παρενέβαινε ο ίδιος ο πρόεδρος Κίσινγκερ. Κινδύνεψε να διακοπεί το ματς. Το Fischer- θα λέγαμε -τον γύρισαν από το αεροδρόμιο. Οι διαπραγματεύσεις τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. Το ματς συνεχίστηκε. Τώρα θα έπρεπε να παίξει με αυτό το 2-0 εναντίον του. Όμως ο νεαρός Bobby ήταν έτοιμος για όλα.

3. Μια περίεργη κίνηση!
Ο Fischer δεν ξάφνιασε μόνο με την αποχή του από την δεύτερη παρτίδα. Αλλά και στην τρίτη παρτίδα ξαφνιάζει τον αντίπαλό του με την 11η κίνησή του. 11...Ιθ5!; Μια κίνηση που με την οποία θέλει πιο πολύ να επηρεάσει την ψυχολογία του αντιπάλου του που έχει ήδη δύο παρτίδες υπέρ του. Το κατάφερε. Κέρδισε την παρτίδα - που ήταν μια από τις ωραιότερες του ματς- και έτσι ξεκίνησε το νικηφόρο σερί του.

4. Σαν συμφωνία του Μότσαρτ!
Ο Miguel Najdorf χαρακτήρισε την έκτη παρτίδα "σαν συμφωνία του Μότσαρτ" Πραγματικά! Παίχτηκε , από τον Fischer, μία από τις ωραιότερες κινήσεις του ματς: 20. ε4!! Μία "ταπεινή" κίνηση που αναλύθηκε πάρα πολύ, με την οποία ο Fischer έδωσε το στίγμα του τόσο για τον τρόπο που παίζει όσο και για το που ήθελε να φτάσει. Τέτοιες κινήσεις κάνουν μόνο παίχτες τόσο μεγάλοι σαν τον θρυλικό Bobby.

5. Κίνηση ..... μίας ώρας!
Μία ώρα αφιέρωσε για την 11η κίνηση του ο Spassky στην 8η παρτίδα. Ο Fischer αιφνιδιάζει για άλλη μία φορά... Για δεύτερη φορά στην ζωή του παίζει το Αγγλικό άνοιγμα. Ο Spassky τα χάνει και αντιδρά σπασμωδικά. Φυσικό επακόλουθο το χάσιμο μίας ώρας για την εν λόγω κίνηση. Το σκάκι δεν είναι μόνο θέμα σκακιέρας αλλά .... και ψυχολογίας. Και σε αυτό ο Fischer είναι μοναδικός.
Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Η Ελλάδα ανεβαίνει στο σκάκι!!!


Η Ελλάδα 6η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα!!

Ο Χριστόδουλος Μπανίκας ένας από τους βασικότερους συντελεστές της ελληνική επιτυχίας!!


Η εθνική μας ομάδα κατέκτησε την 6η θέση στο 7ο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στην Προύσα της Τουρκίας. Πέρα από το σπουδαίο πλασάρισμα που πέτυχε η ελληνική ομάδα υπήρχαν και επιμέρους επιτυχίες. Η εθνική μας νίκησε δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο σκάκι. Την Ρωσία και την Αρμενία. Σε ατομικό επίπεδο ο Χριστόδουλος Μπανίκας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο μεταξύ αυτών που αγωνίστηκαν στην 3η σκακιέρα. Σημαντικές ήταν τα αποτελέσματα που σημείωσε τόσο εναντίων του Ρώσου Τομαζέβσκι- πρωταθλητή Ευρώπης το 2009 -νικώντας τον όσο και εναντίων του Ισραηλινού Γκέλφαντ - κάτοχο του παγκοσμίου κυπέλλου.-αποσπώντας ισοπαλία. Επίσης ο Βασίλης Κοτρωνιάς απέσπασε ισοπαλία από τον σπουδαίο Αρμένιο Λέβον Αρονιάν -παγκόσμιο πρωταθλητή στο γρήγορο σκάκι. Ο Θάνος Μαστροβασίλης πήρε το αργυρό μετάλλιο μεταξύ αυτών που αγωνίστηκαν στην 6η σκακιέρα.
Αφού συγχαρούμε τα παιδιά που όλο και ανεβαίνουν παγκοσμίως τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο θα παρουσιάσουμε σήμερα μία από τις παρτίδες που παίχτηκαν από την εθνική μας ομάδα.
Ο Χριστόδουλος Μπανίκας κερδίζει τον Tomashevsky.

Banikas -Tomashevsky
Bursa 2010

Θέση μετά από 11. Ιζ5!
Ο Μπανίκας ξαφνιάζει τον Ρώσο αντίπαλό του.

Θέση μετά από 15. Ι:γ5!
Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τον πρωταθλητή Ευρώπης το 2009.

Ο Χριστόδουλος έκανε μια μεγάλη νίκη!!
Χριστόδουλε σε σένα αλλά και τα άλλα παιδιά και σε ανώτερα!!!

--------------
Η παρτίδα εδώ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Μία θυσία βγαλμένη απ' τα παλιά!!!



Viswanathan Anand

Εάν δεν αναγραφόταν η ημερομηνία της παρτίδας που παρουσιάζουμε σήμερα, σίγουρα θα πιστεύαμε πως πρόκειται για παιχνίδι της εποχής των ρομαντικών. Δημιουργοί της; Δύο από τους μεγαλύτερους παίχτες της εποχής μας και η παρτίδα παιγμένη μόλις το 2008! Νικητής ο Ινδός Viswanathan Anand. Παίχτης με πολλά -πλην των άλλων- στοιχεία ρομαντισμού στο παιχνίδι του. Συχνά καινοτομεί και πολλές φορές ξαφνιάζει με τις όμορφες συλλήψεις του. Άλλη φορά το blog μας θα αναφερθεί διεξοδικά στον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. Στην σημερινή παρτίδα νικάει το εξ ίσου σπουδαίο Vladimir Kramnik με τρόπο θεαματικό.

Kramnik -Anand
2008

Θέση μετά από 42.β:γ6
Τα λευκά δεν απειλούν μόνο τον μαύρο αξιωματικό αλλά είναι κοντά και στην επίτευξη προαγωγής. Πως ο Anand αντιμετώπισε αυτή την διπλή απειλή;
Η κίνησή του θυμίζει Alekhine, και Morphy
--------------------
Η παρτίδα εδώ
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ένα περίεργο πρόβλημα!!!

Samuel Loyd

Γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α 31 Ιανουαρίου 1841. Ο μεγαλύτερος Αμερικανός συνθέτης γρίφων(διασκεδαστικών μαθηματικών, λογικών, σκακιστικών, λεκτικών, οπτικών) γιατί δημιούργησε πάνω από 10000 γρίφους.
Δημιούργησε περίπου 800 έξυπνα -πολλές φορές και ιδιοφυή -σκακιστικά προβλήματα. Μάλιστα σε ηλικία 15 ετών βραβεύτηκε σε σχετικό διαγωνισμό. Πέθανε 10 Απριλίου 1911
Το σημερινό πρόβλημα -3 κινήσεων- με μια πρώτη ματιά εκτός από περίεργο φαίνεται και εύκολο. Δεν είναι όμως. Τα τετράγωνα διαφυγής του μαύρου μονάρχη είναι πολλά. Πως πρέπει τα λευκά να τον σταματήσουν;

Τα λευκά κάνουν ματ σε 3 κινήσεις

Προσοχή: Το ότι νικούν τα λευκά είναι αυτονόητο. Το ζητούμενο όμως είναι να κάνουν ματ σε 3 κινήσεις. Ότι και να κάνει ο μοναχικός μαύρος μονάρχης. Αυτό δεν είναι όσο εύκολο φαίνεται.
Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Θυσία στρατηγικής!!!


Π:δ6!!


Ο Alekhine δεν ήταν καλός μόνο στις τακτικές θυσίες αλλά και στις στρατηγικές. Θυσίες δηλαδή που δίνουν στρατηγική υπεροχή και όχι άμεση νίκη. Οι θυσίες αυτού του τύπου είναι δύσκολες γιατί απλά είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι θέσεις που προκύπτουν και τα χαρακτηριστικά τους. Ο Alekhine προχωράει σε μία ανάλογη θυσία. Δίνει τη διαφορά κρατώντας δύο πανίσχυρους αξιωματικούς, και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ελεύθερο πιόνι. Τα ανταλλάγματα είναι υπέρ αρκετά για την θυσία.
Είναι πολύ ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να βρούμε και εμείς την συνέχεια. Το "γιατί" αυτής της θυσίας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο επάνω στην σκακιέρα.

-----------------------
Η παρτίδα εδώ
Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Kasparov's puzzle


Garry Kasparov
Δεν είναι μόνον ένας από τους καλύτερους παίχτες όλων των εποχών - ίσως και ο καλύτερος- αλλά και ένας από τους θεαματικότερους. Με οξύ και επιθετικό παιχνίδι, δεν άφηνε περιθώρια ούτε για "μισό" λάθος στους αντιπάλους του. Ήξερε και εκμεταλλευόταν και την παραμικρή ανακρίβεια. Δημιουργούσε περιπλοκές που θύμιζαν τον λαβύρινθο του Μίνωα μέσα στον οποίο χανόταν κάθε αντίπαλος. Ακόμα και αν πρόκειται για μεγάλους, παγκοσμίου κλάσης, παίκτες. Με ικανότητα να μετράει πολλές αλλά και περίπλοκες βαριάντες έφτανε να εκτιμάει θέσεις πολλών κινήσεων μετά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορική παρτίδα του με τον Topalov το 1999 από το τουρνουά του Wijk aan Zee. (εδώ)
Σήμερα παρουσιάζουμε τρεις πολύ όμορφες θέσεις από παρτίδες του με μεγάλους Γκραν μετρ.
Ας τις απολαύσουμε και ας προσπαθήσουμε να βρούμε τις ωραίες συνέχειες τους.

1. Kasparov- Smirin
Moscow 1988


Θέση μετά από 38...Π:γ4
Μετά από μια αρκετά μαχητική παρτίδα την κίνηση έχουν τα λευκά. Ο Kasparov ξαφνιάζει δυσάρεστα τον αξιόλογο αντίπαλό του....

--------------
Η παρτίδα εδώ
2. Kasparov -Bareev
Cannes 2001

Θέση μετά από 38...δ:γ3
Αν και η επόμενη κίνηση του λευκού φάνηκε φυσιολογική, έκρυβε κάτι που ακόμα και ο πολύ έμπειρος αντίπαλός του δεν μπόρεσε να το δει...

---------------
Η παρτίδα εδώ
3. Kasparov -Kramnik
Novgorod 1994

Θέση μετά από 27. θ5!!
Μια πραγματικά πολύ περίπλοκη θέση. Όλη η σκακιέρα είναι στον αέρα... Μόνο ο Kasparov ήξερε να δημιουργεί αλλά και να εκμεταλλεύεται τέτοιες θέσεις. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μετρηθεί η συνέχεια. Όμως ο μεγάλος πρωταθλητής δημιούργησε μια από τις ωραιότερες παρτίδες του. Ας προσπαθήσουμε....!!!

----------------
Η παρτίδα εδώ

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Searching for Bobby Fischer...!!!


Joshua Waitzkin

Πραγματικά χρειάζεται έμπνευση για να δει κάποιος μια τόσο ωραία συνέχεια. Παιγμένη από έναν νεαρό 12 ετών. Από 9 χρονών κυριαρχεί στην σκακιστική σκηνή των ΗΠΑ. Κατακτάει τα πρωταθλήματα που αντιστοιχούν στην ηλικία του. Σε ηλικία 11 ετών έχει την μεγάλη τιμή να παίξει με τον Παγκόσμιο πρωταθλητή Garry Kasparov, και παίζοντας με τα μαύρα καταφέρνει να αποσπάσει ισοπαλία. Βέβαια η σκακιστική του καταξίωση θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ζωή του γίνεται το αντικείμενο της κινηματογραφικής ταινίας. " Searching for Bobby Fischer" Πραγματικά θα τον χαρακτηρίζαμε παιδί θαύμα, αφού αν και δεν κατάφερε να κατακτήσει την σκακιστική κορυφή, σε πολλά σημεία έμοιασε στον ομοεθνή του Bobby Fischer.
Η σημερινή θυσία μας θυμίζει κάπως την παρτίδα του μικρού τότε Fischer που χαρακτηρίστηκε και ως παρτίδα του αιώνα.

Joshua Waitzkin - Edward Frumkin
New York 1987

Θέση μετά από 25...Ι:δ1
Ο μικρός Joshua Waitzkin μόλις έχει θυσιάσει τον πύργο του και ετοιμάζεται να ζήσει μια από τις μεγαλύτερες χαρές του στο σκάκι.
Από δω αρχίζει η έμπνευση.... Πως συνέχισε και τελείωσε την παρτίδα;



---------------------------
Η παρτίδα εδώ

Fischer συνέχεια...

Ο Fischer όταν ακόμα έκανε τα πρώτα του σκακιστικά
βήματα

Μια θυσία που συνήθιζε ο Fischer!!!

Άλλη μία παρτίδα του θρυλικού Bobby Fischer θα παρουσιάσουμε σήμερα. Άλλη μια θεαματική συνέχεια που μόνο η ευφυΐα του προικισμένου Αμερικανού πρωταθλητή θα μπορούσε να επινοήσει και να δημιουργήσει. Ο Fischer ξάφνιαζε τους αντιπάλους του σε θέσεις που φαίνονταν με μια πρώτη ματιά ως ακίνδυνες. Έτσι και στην σημερινή μας παρτίδα.
Ο Fischer κάνει μία θυσία που συνήθιζε.... να κάνει!!!

Θέση μετά από 26... Πη8
Με ποιον όμορφο τρόπο συνέχισε και τελείωσε την παρτίδα ο Fischer;

----------------
Η παρτίδα εδώ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ένας σκακιστικός μύθος!!!



Robert James Fischer
Σκακιστικός μύθος!!! Ο μοναδικός Αμερικανός που κατέκτησε Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο σκάκι. Γεννημένος στις 9 Μαρτίου του 1943, έμαθε να παίζει σκάκι 6 μόλις ετών. Μοναδικός του στόχος η νίκη. Ήθελε να είναι πάντα ο πρώτος. Σε ηλικία 13 ετών γίνεται ο νεαρότερος νικητής στο πρωτάθλημα νέων των ΗΠΑ. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Το 1972 σε ένα ματς που έμελλε να χαρακτηριστεί μυθικό, νίκησε τον Spassky γκρεμίζοντας έτσι την Ρωσική κυριαρχία στο σκάκι. Ήταν η στιγμή της απόλυτης δόξας. Αλλά κι η στιγμή του τέλους. Ο Bobby Fischer δεν θα συμμετείχε ξανά σε επίσημο ματς. Ούτε κι όταν ακόμα θα έπρεπε να υπερασπιστεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Σήμερα διαλέξαμε μία -όχι τόσο γνωστή του παρτίδα- πλην όμως θεαματική. Ακριβής στο μέτρημα αλλά και πολύ επιθετικός, δεν αφήνει στον αντίπαλό του περιθώρια για το παραμικρό λάθος. Με τρόπο πιστικό αλλά και άμεσο το εκμεταλλεύεται και νικάει. Προσφέρει υλικό κερδίζοντας στρατηγική υπεροχή. Πολύ καλός σε τέτοιου είδους ανταλλάγματα... Ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να δώσει κάθε φορά προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει...

Dr. Antony Saidy -Robert James Fischer
New York 1965

Θέση μετά από 15...Ι:ε5!
Ο νεαρός Fischer ξαφνιάζει τον αντίπαλό του. Πως έχει εκτιμήσει την θέση; Τι έχει σχεδιάσει;

---------------------
Η παρτίδα εδώ

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Κάτι σαν το... Euro 2004


Ελλάδα- Ρωσία 2,5 -1,5

Νίκη, ανάλογη αυτής του 2004 στο ποδόσφαιρο, πραγματοποίησε η εθνική ομάδα σκάκι της Ελλάδας , στα πλαίσια του παγκοσμίου πρωταθλήματος εθνικών ομάδων που διεξάγεται στην Προύσα της Τουρκίας. Ο Παπαϊωάννου στη 2η σκακιέρα επικράτησε του Morozevich, παίζοντας με τα μαύρα σε μόλις 25 κινήσεις. Να σημειώσουμε πως τους δύο παίχτες χωρίζουν 100 Elo. Ο Χριστόδουλος Μπανίκας, στη σκακιέρα 3, κέρδισε τον Tomashevsky με τα λευκά. Ο Μαστροβασίλης πήρε ισοπαλία με τα μαύρα από τον Vitiugov. Ο Βασίλης Κοτρωνιάς αν και πάλεψε δεν κατάφερε να νικήσει τον Jakovenko
Το ελληνικό σκάκι αθόρυβα και σταθερά ανεβαίνει. Συναγωνίζεται τις μεγάλες δυνάμεις.
Η παρτίδα του Γιάννη Παπαϊωάννου είναι θεαματική!!!

Morozevich (2732)-Papaioannou (2625)

Bursa TUR 2010.01.06

1. Nf3 Nf6 2. c4 e6 3. Nc3 Bb4 4. g4 O-O 5. g5 Ne8 6. Rg1 d5 7. Qb3 c5 8. cxd5 Nd6 9. Bh3 Na6 10. g6 c4 11. gxh7+ Kh8 12. Qc2 exd5 13. Bxc8 Rxc8 14. Nxd5 Re8 15. Kf1 Ne4 16. Ne3 Qd7 17. Ng5 Nac5 18. Qxc4 Nxg5 19. Rxg5 Ne4 20. Qb5 Rc6 21.Rf5 Nd6 22. Qd3 Rxe3 23. dxe3 Qxf5 24. a3 Qh3+ 25. Kg1 Nf5 0-1


-------------------------------

Η παρτίδα εδώ