Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Το πρόβλημα Εξέλσιορ του Λόιντ

Σήμερα θα αναδημοσιεύσουμε από το ιστολόγιο " Καλλιτεχνικό σκάκι " ένα εντυπωσιακό πρόβλημα του Λόιντ. Θα αναδημοσιευτεί αυτούσιο το σχετικό άρθρο. Ευχαριστούμε το ιστολόγιο " Καλλιτεχνικό σκάκι " και ευχόμαστε στους δημιουργούς του, ευτυχισμένο το 2010.
---------------------------

Το Εξέλσιορ (Excelsior) είναι ένα από τα πιο φημισμένα σκακιστικά προβλήματα του Σαμ Λόιντ. Δημοσιεύτηκε στο ‘London Era’ το 1861. (Πήρε το όνομά του από τον τίτλο του ποιήματος ‘Εξέλσιορ’ του Χένρι Γουόντσγουερθ Λονγκφέλοου (Henry Wadsworth Longfellow)).

Ο Λόιντ είχε έναν φίλο, τον Ντένις Τζούλιεν (Denis Julien), που ήταν πρόθυμος να στοιχηματίσει ότι μπορούσε πάντοτε να βρίσκει σε ένα σκακιστικό πρόβλημα το κομμάτι που
έδινε το βασικό ματ. Ο Λόιντ συνέθεσε αυτό το πρόβλημα σαν αστείο και στοιχημάτισε πως θα πλήρωνε ένα δείπνο στον φίλο του αν μπορούσε να υποδείξει το κομμάτι ή το πιόνι που δεν έδινε το βασικό ματ. Ο Τζούλιεν έδειξε αμέσως το πιόνι στο b2 λέγοντας ότι ήταν το λιγότερο πιθανό να δίνει ματ.
(Πρόβλημα 114)
Σαμ Λόιντ (Sam Loyd),
London Era, 1861
Παίζουν τα λευκά και δίνουν ματ σε 5 κινήσεις με το λιγότερο πιθανό κομμάτι ή πιόνι
#5 (8+10)
---------------------
Η λύση εδώ

Ευτυχισμένο και χαρούμενο το 2010!!!
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ο μυστηριώδης κύριος..... Αλιέχιν



Το πιο ενδιαφέρον στο σκάκι είναι ότι,
ο καθένας, ακόμα και ο πιο ασήμαντος,
μπορεί να κάνει μια μεγάλη ανακάλυψη!!! (Ο μυστηριώδης κ. Alekhine)

Δεν τον έλεγαν Αλιέχιν. Ο μυστηριώδης κύριος που γύριζε ανάμεσα στα τραπέζια μας- στο καφέ που συχνάζαμε για να συνδυάσουμε την βόλτα μας με το σκάκι- μας είχε γεμίσει όλους ερωτηματικά.
Ψηλός, ευθυτενής, σιωπηλός, αφού έριχνε μια ματιά στα χοντρά της εφημερίδας του, την άφηνε , εκεί στο πίσω πίσω μέρος του καφέ και ξεκινούσε την περιοδεία του στα τραπέζια μας. Ποιος ξέρει τι τον βασάνιζε... Τι ήταν αυτό που σημάδεψε την ζωή του και τον είχε βυθίσει στην σιωπή .
Καθόταν αρκετή ώρα από πάνω μας ρουφώντας νωχελικά την πίπα του, και αφού μελετούσε την θέση έφευγε και πήγαινε σε άλλο τραπέζι. Αμίλητος, ανέκφραστος. Θαρρείς πως η κάθε παρτίδα για αυτόν, έστω και η πιο ασήμαντη, η πιο ανιαρή, σήμαινε κάτι. Ήταν ένα ιστορικό γεγονός που μπορούσε να καταγραφεί, να αναλυθεί, να γίνει ίσως σε επόμενες γενιές θέμα συζήτησης. Ίσως να βρεθεί κάποια συνέχεια που είχε παραβλεφθεί, κάτι πολύ θεαματικό, που δεν είχε μπορέσει κανείς να το δε μέχρι που κάποιος τους ξάφνιασε ανακαλύπτοντάς το. Η κάθε παρτίδα όπως και ο κάθε άνθρωπος ήταν γι αυτόν μοναδική και ανεπανάληπτη. Δεν είχαμε μιλήσει ποτέ μαζί του. Δεν ξέραμε το όνομά του. Μεταξύ μας τον φωνάζαμε ο κ. Αλιέχιν. Μας θύμιζε πολύ τον Αλιέχιν των φωτογραφιών...
Ήρθε όμως η μέρα που φάνηκε αντάξιος του ονόματος , που εμείς του είχαμε δώσει χωρίς εκείνος να το γνωρίζει. Και αφορμή στάθηκε η παρτίδα που έπαιζα με τον φίλο μου.
Ενώ συνήθως στο κάθε τραπέζι καθόταν για λίγο, αυτή τη φορά αφού κοίταξε λίγο τη θέση πήρε μια καρέκλα και ήρθε και κάθισε . Δεν μας ενόχλησε η παρουσία του. Με συμπάθεια τον αντιμετωπίζαμε κάθε φορά που μας επισκεπτόταν.
Η θέση που είχε προκύψει ήταν σχεδόν ισόπαλη. Η παρουσία του μαύρου πύργου στα μετόπισθεν του λευκού αν και φάνταζε ενοχλητική ήταν αντιμετωπίσιμη.


Δύο θέσεις υπήρχαν για τον αξιωματικό. Τα τετράγωνα η2 και ζ1. Δεν έβλεπα άλλη άμυνα. Φυσικά και το 1.Ρη2;; είναι λάθος αφού ακολουθεί το 1...Πθ2+ και πέφτει ο πύργος στο δ2. Μάλλον θα προτιμήσω το 1. Αη2 αφού η μεγάλη διαγώνιος είναι καλύτερη για τον τρελό μου αλλά παράλληλα απειλεί και τον μαύρο ανεπιθύμητο επισκέπτη.
Είχε περάσει αρκετή ώρα μελέτης της θέσεις και αφού ρούφηξα μια γουλιά καφέ, σηκώνω το χέρι μου να πιάσω το αξιωματικό μου για τον πάω στο η2.
Ο μυστηριώδης κύριος με μια κίνηση, μου το κατεβάζει κάτω, κάνοντάς μου νεύμα να περιμένω.
Για πρώτη φορά είχε- έστω και με αυτό τον τρόπο- επικοινωνήσει μαζί μας. Έστω με κάποιον από εμάς. Ξαφνιάστηκα!!! Αλλά παράλληλα και απόρησα. Υπάρχει κάτι άλλο; Σε μια τόσο ήσυχη θέση που το ζητούμενο είναι ξεκάθαρο... Η διάσωση του λευκού αξιωματικού.
Αφού σκέφτηκε λίγο ακόμα, πιάνει τον ίππο μου και τον ακουμπάει με δύναμη- θαρρείς πως τον κάρφωσε- στο γ6. Λοιπόν....1.Ιγ6+!! Το κοίταξα απορημένος. Το πρόσωπό του γέμισε φως. Για πρώτη φορά τον είδα τόσο εκφραστικό και χαρούμενο. Αλήθεια τι έχει σκεφτεί; Η απορία μου εξακολουθεί να υπάρχει. Ο ίππος κόβεται φορσέ...Λοιπόν. 2...Α:γ6 και;;; Τώρα σκοτείνιασε το δικό μου πρόσωπο. Μάλλον κάτι λάθος έχει σκεφτεί ο κ........ Αλιέχιν. Δεν ξέρω τι εννοεί. Με μιας σηκώνει πάλι το μεγάλο του χέρι και με ύφος 10 παγκοσμίων πρωταθλητών πιάνει τον αξιωματικό και τον προσγειώνει στο ζ6 2. Αζ6+!! Απίστευτο δεύτερη θυσία διαφοράς.
Τώρα γέμισε και το δικό μου πρόσωπο με φως. Αμέσως με το φίλο μου, που απαντούσαμε με τα μαύρα, κόψαμε τον αξιωματικό. 2...Ρ:ζ6. Ο κύριος δεν μας εμπόδισε απλά μας πρότεινε και την συνέχεια 2...Ρζ7 Τώρα είναι όλα ξεκάθαρα. Παρ όλα αυτά η παρτίδα κρέμεται από μια κλωστή. Μετά από δύο βαρβάτες θυσίες τα μαύρα πρέπει να προσέξουν πολύ για να πάρουν τη ισοπαλία.
Αν και οι θυσίες δεν είναι απόλυτα νικηφόρες, αυτό δεν μειώνει την έμπνευση του μυστηριώδη... κ. Αλιέχιν.
Το τραπέζι μας είχε γεμίσει και από άλλους που είχαν αφήσει τις θέσεις τους.... Ο μυστηριώδης κύριος σήκωσε το πρόσωπό του και διαπίστωσε πως όλοι κοιτούσαμε έκθαμβοι. Γεμάτος χαρά σηκώθηκε. Και για πρώτη φορά έσπασε τη σιωπή του.
Το πιο ενδιαφέρον στο σκάκι είναι ότι, ο καθένας, ακόμα και ο πιο ασήμαντος, μπορεί να κάνει μια μεγάλη ανακάλυψη!!! και έφυγε... Δεν τον ξαναείδαμε στο αγαπημένο μας καφέ. Ποιος ξέρει ίσως να είχε εκπληρώσει το μεγάλο του όνειρο....
Μας εντυπωσίασαν οι δύο του θυσίες. Μας εντυπωσίασε η ωραία του ατάκα. Κυρίως όμως αυτό που μας έμεινε ήταν η μετριοφροσύνη του... "...ο καθένας ακόμα και ο πιο ασήμαντος...." υπονοώντας βέβαια τον εαυτόν του.... Πλέον τώρα για μας δεν ήταν ο μυστηριώδης κύριος....Αλιέχιν, αλλά απλά ο κ. Αλιέχιν.
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Δεν κερδίζει μόνο ο καλύτερος...


Η αστραπή του Mr.Raud

Ποιος θα περίμενε αλήθεια βλέποντας την θέση του διαγράμματος πως ο Raud έχει μία πιθανότητα να κερδίσει; Ο σπουδαίος Keres κάλπαζε προς τη νίκη. Θαρρείς πως ο αντίπαλός του δεν εγκατέλειπε θέλοντας να απολαύσει για λίγο ακόμα το να παίζει με έναν τόσο σημαντικό αντίπαλο. Από την άλλη ο Keres τόσο σίγουρος για την νίκη που μάλλον ούτε θα έβλεπε στην σκακιέρα.... Η σιγουριά της νίκης... Ένα μεγάλο κεφάλαιο της σκακιστική ψυχολογίας. Ο άνθρωπος που μπορούσε να μετράει αμέτρητες βαριάντες σε πολύπλοκες θέσεις τι παθαίνει ξαφνικά; Πέφτει σε μια παγίδα του Raud που ούτε ένας κοινός σκακιστής δεν θα έπεφτε... Αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την αξία του Keres που είναι ο μοναδικός σκακιστής που έχει καταφέρει να κερδίσει πέντε παγκόσμιους πρωταθλητές (Botvinnik, Euwe, Alekhine, Capablanca, Smyslov) χωρίς όμως ποτέ να κατακτήσει το παγκόσμιο στέμμα.
Keres- Raud
1929
Θέση μετά από 39...Πδ7
Η τελευταία ελπίδα του μαύρου να σωθεί.
Η απειλή είναι προφανής 40... Πδ5+
Την συνέχεια τη αφήνω σε εσάς.

Σε καμία περίπτωση η παρτίδα αυτή δεν μειώνει τον σπουδαίο Keres. Ας γίνει όμως μάθημα για εμάς που πολλές φορές νιώθουμε σίγουροι μπροστά στην επερχόμενη νίκη μας.
----------------------
Η παρτίδα εδώ

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικης ιστορίας....συνέχεια

Συνεχίζω για λίγο τη χθεσινή μου περιγραφή από εκείνο το τουρνουά που μας επιφύλασσε μια "Αθάνατη παρτίδα" -Καμία σχέση με την κανονική βέβαια..... Θέλοντας εγώ να συνεχίσω την κουβέντα γύρω από όμορφες θέσεις, θυσίες, ξαφνιάσματα, εναλλαγές συναισθημάτων πάνω από τη σκακιέρα κ.λ.π παρουσίασα στην εκλεκτή ομήγυρη μια ανάλογη θέση. Δεν πρόκειται να την βρείτε τους λέω σε καμία σκακιστική στήλη η πολύ περισσότερο σε κανένα chess web site. Απλά προέκυψε από την ανάλυση που έκανα σε κάποια παλιότερη παρτίδα μου. Μου άρεσε ως συνέχεια και σήμερα σας την παρουσιάζω εξ αφορμής της ωραίας Χριστουγεννιάτικης παρτίδα που παίχτηκε... Στρωθήκαμε όλοι γύρω από την μεγάλη ξύλινη σκακιέρα μου και τους έστησα την θέση....

Θέση ανάλυσης... μετά από 1.α4
Ο μαύρος εκμεταλλευόμενος την πλημμελή ανάπτυξη του λευκού τον ξαφνιάζει... Όλα αυτά πάντα στο πλαίσιο της ανάλυσης που εκανα....
Οι φίλοι στρώθηκαν όλοι γύρω από την σκακιέρα και άρχισαν να σκέφτονται...

Μια Χριστουγεννιάτικη παρτίδα!!!


Μια Χριστουγεννιάτικη σκακιστική ιστορία!!!

Είχε γίνει θεσμός... η Χριστουγεννιάτικη παρτίδα, ή η παρτίδα των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο μία από αυτές τις ημέρες μαζευόμασταν φίλοι - συνήθως στο σπίτι μου- και παίζαμε σκάκι. Να σημειώσω πως ήμαστε λάτρεις του παιχνιδιού. Δεν είμαστε απλώς παίχτες αλλά και θεωρητικοί. Οι συζητήσεις μας στρέφονται γύρω από αναλύσεις παρτίδων , ακόμα και παλαιών παιχτών. Συζητάμε συνέχειες, αναλύουμε θέσεις, σχολιάζουμε τη ζωή κάποιου μεγάλου παίχτη. Είμαστε και λίγο ρομαντικοί. Δεν μας ενδιαφέρουν τόσο τα ELO οι ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα κ.λ.π. Κυρίως η ομορφιά του παιχνιδιού. Οι δύο φιναλίστ του άτυπου-φιλικού τουρνουά, που συνοδεύεται, σημειωτέον, από μεζέδες, κρασί, και γλυκά, παίζουν την περίφημη τελική παρτίδα των Χριστουγέννων. Αυτός με τις περισσότερες νίκες παίρνει τα λευκά και ο άλλος τα μαύρα.
Η παρτίδα έχει ξεκινήσει... Όλοι γύρω από το τραπέζι συμμετέχουμε με όλο μας το είναι. Συζητάμε της κινήσεις, στοιχηματίζουμε για την συνέχεια κ.λ.π Παραδόξως τα μαύρα έχουν βγάλει ελαφρώς καλύτερη θέση. Όλοι παρακολουθούμε με ησυχία... Μετά από παράκληση του μαύρου σιωπούν όλοι.... Μέχρι τη στιγμή εκείνη όλα έδειχναν πως η παρτίδα αυτή θα ξεχνιόταν αμέσως όπως και όλες οι υπόλοιπες.... Τότε ο μαύρος θριαμβευτικά σηκώνει το χέρι του και με ύφος Κασπάροβ κάνει την κίνηση που μας άφησε όλου εμβρόντητους... Και όταν ακόμα την έκανε δεν καταλάβαμε το γιατί...

Φιλική Χριστουγεννιάτικη παρτίδα

Πως συνέχισε ο μαύρος στην φιλική αυτή παρτίδα εκείνα τα Χριστούγεννα κάνοντας την αξέχαστη; (Ο λευκός δεν συνέχισε ψύχραιμα και έχασε. Εάν πρόσεχε με πολύ δυσκολία και κόπο πιθανώς να εξασφάλιζε την ισοπαλία)

Ευτυχισμένο το 2010!!!
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικο δώρο!!!

Την σημερινή παρτίδα την παραθέτουμε χωρίς σχόλια... Ο Alekhine πραγματικά μας κάνει το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο. Με δύο βαρβάτες θυσίες τελειώνει τον αντίπαλό του... Θα δοθεί μόνο η πρώτη θέση χωρίς την λύση. (Η δεύτερη παραλείπεται γιατί απλά προδίδει την πρώτη θυσία. Η δύο κινήσεις είναι πολύ κοντινές. Ένας έμπειρος λύτης ίσως μπορέσει να βρει χωρίς διάγραμμα την δεύτερη θυσία. )Μια ωραία άσκηση για τις ημέρες αυτές της ξεκούρασης Ας προσπαθήσουμε... έχει πολύ ενδιαφέρον.

Alekhine - Litov
Serpukhov 1915

Θέση μετά από 31...Ρδ7
Δύο δύσκολες θυσίες από τον Alekhine.
Πως συνέχισε;
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Καλά Χριστούγεννα!!


Καλά Χριστούγεννα!
Δεν είναι το υλικό φως του αστεριού που φωτίζει το γεγονός. Το αστέρι φαντάζει πολύ λίγο μπρος στο υπερκόσμιο πνευματικό φως , που εκπέμπει ο Χριστός μέσα από την ταπεινή φάτνη του και μετατρέπει την νύχτα της γέννησης σε ημέρα. Αυτό το φως ας φωτίσει όλους μας μήπως και αλλάξει κάτι μέσα μας , γύρω μας...
Χρόνια πολλά!!!

Μια συνέχεια που με προβλημάτισε!!!

Πολλές φορές θα σας έχει τύχει, επειδή δεν υπάρχει αντίπαλος για να παίξτε να καταφεύγετε στην λύση του σκακιστικού προγράμματος. Ναι ξέρω τι θα μου πείτε... πως είναι άψυχο, ανέκφραστο, δεν μπορείτε να επικοινωνήστε, είναι αλάνθαστο, ότι καλύτερα να παίξω με κάποιον μέσω διαδικτύου... (που και αυτός δεν ξέρουμε αν θα χρησιμοποιεί μηχανή...) κ.ο.κ. και πολλά τέτοια . Όμως και το πρόγραμμα έχει την χάρη του. Σήμερα θα σας περιγράψω μια προσωπική μου εμπειρία.
Στη λύση αυτή -του σκακιστικού προγράμματος- κατέφυγα και εγώ κάποια στιγμή που δεν έβρισκα αντίπαλο. Προσπάθησα, το πάλεψα, -όχι να κερδίσω- απλά να πέσω ηρωικά μαχόμενος,αξιοπρεπώς. Δεν σας το κρύβω πήρα και κινήσεις πίσω...Δεν με ενδιέφερε να κερδίσω. Δεν είμαι τόσο καλός. Ενώ πάλευα, σε έναν άνισο αγώνα, με νύχια και με δόντια φτάσαμε στη θέση του διαγράμματος. Ο αντίπαλος μου με ξάφνιασε... Θέλω την γνώμη σας για το πως έπρεπε να συνεχίσω μετά τις κινήσει φορσέ... Τι προσπάθησε να κερδίσει από αυτή την συνέχεια ο υπολογιστής μου;
Η γνώμες δεν θα μείνουν στη φόρμα σχολίων, θα αναρτηθούν σε μελλοντική δημοσίευση του blogΔεν θα ήθελα να μου πείτε τι λέει το δικός σας σκακιστικό πρόγραμμα, αλλά εσείς... Αυτό που κάνω και εγώ...

Παρτίδα με τον υπολογιστή μου

Ο Fritz 11 συνέχισε 1...Π:γ5!
Πως άραγε έχει εκτιμήσει την θέση ο Fritz11; Τι έχει σκεφτεί;
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Alekhine... πολλών θαυμαστικών!!!

Ξεκινώντας να μελετήσεις μια παρτίδα του Alekhine, υποπτεύεσε περίπου τι θα δεις. Στην σημερινή παρτίδα όσο και να είσαι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο θα ξαφνιαστείς!!! Νομίζω πως είναι ανθρωπίνως αδύνατο να φτάσει τόσο η φαντασία αλλά και ο υπολογισμός ενός σκακιστή τόσο μακριά. Πάντως κι ο ίδιος δεν θεωρούσε το σκάκι ένα απλό παιχνίδι, αλλά μία μάχη στην οποία έδινε όλο το είναι του. Ο μαχητικός αντίπαλός του πιάνει τον αξιωματικό του και τον καθηλώνει με δύναμη στο ε5, απειλώντας έτσι την βασίλισα του Alekhine. Μια άκρως επιθετική κίνηση...Η έκπληξη όμως είναι δυσάρεστη...Κίνηση 2 θαυμαστικών!!...Alekhine όμως πολλών!!!

Alekhine-Samisch
Berlin 1923
!!!

Θέση μετά από 17...Αε5
Ο Alekhine ξαφνιάζει δυσάρεστα τον Samisch...πως; !!
----------------------
Η παρτίδα εδώ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Δούρειος Ίππος

Με δούρειος φαντάζει ο ίππος του Alekhine που εισβάλει στα ενδότερα του μαύρου στρατοπέδου σκορπίζοντας την καταστροφή. Ο Alekhine ξέρει να δημιουργεί και να εκτελεί συνδυασμούς με συγκεκριμένη στόχευση και εν προκειμένω το αδύνατο τετράγωνο ζ7. Ο μαύρος βασιλιάς προσελκύεται στο ζ7 και έτσι δημιουργούνται δυνατότητες συνδυασμών με στόχο τον καρφωμένο μαύρο ίππο. Αυτό που κάνει πιο εντυπωσιακή την συνέχεια του Alekhineείναι το ότι αυτή συμβαίνει λίγο μετά το άνοιγμα και ενώ στην σκακιέρα βρίσκονται πολλά κομμάτια, κάτι που κάνει δύσκολο τον υπολογισμό τέτοιων συνδυασμών.

Alekhine -Part
Paris 1913


Θέση μετά από 16. Ι:ζ7!
Τι έχει σχεδιάσει ο Αιέχιν;
--------------------------
Η παρτίδα εδώ

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ένας μεγάλος μαχητής!!!

Oldrich Duras

Ένας μεγάλος μαχητής. Τη μεγάλη μαχητικότητά του την βλέπουμε στην περίφημη παρτίδα του με τον Cohn. Μια κίνηση πριν γίνει ματ καταφέρνει με 10 συνεχόμενα σαχ να αναγκάσει τον αντίπαλό του να εγκαταλείψει μπροστά στην αναπόφευκτη απώλεια της βασίλισσας του.
Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1882 στο χωριό Humny της Τσεχίας. Έγινε πρωταθλητής Τσεχίας το 1905, 1909, 1911. Το 1912 κατέκτησε το Γερμανικό πρωτάθλημα. Είχε καταφέρει θετικά αποτελέσματα απέναντι σε πολύ σπουδαίους παίχτες της εποχής του, όπως στον Janowski, στον Schlechter, στον Nimzowitsch,Teichmann κ.α.λ Πέθανε στις 5 Ιανουαρίου του 1957.Στην σημερινή παρτίδα βλέπουμε την μεγάλη μαχητικότητά του με αντίπαλο τον Maroczy. Στη κυριολεξία η θέση κρέμεται από μια κλωστή. Η υλική υπεροχή του λευκού αντισταθμίζεται από την στρατηγική υπεροχή του μαύρου. Αυτό δημιουργεί μια αιωρούμενη κατάσταση στην σκακιέρα. Και οι δύο είναι πολύ σπουδαίοι παίκτες. Ο Duras όμως καταφέρνει να μπερδέψει τον αντίπαλό του και να τον οδηγήσει στο λάθος...

Duras-Maroczy
Ostend 1906
Θέση μετά από 40.Ρζ2!
Μια κίνηση με τη οποία ξαφνιάζει τον αντίπαλό του... Η συνέχεια είναι αρκετά δύσκολο να την προβλέψεις και πολύ περισσότερο να τη αναλύσεις. Η αξιοποίησή της φαίνεται πολλές κινήσεις μετά. Εδώ όμως υπάρχουν δύο πραγματικά πολύ μεγάλοι παίκτες.

Η παρτίδα εδώ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Για τα μάτια μιας... γάτας!!!


Και το όνομα αυτής.....Chess

Μια από τις μεγαλύτερες αγάπες του Alekhine... Η ωραία γάτα του. Την έλεγε Chess. Την αγαπούσε όσο και το σκάκι. Πολλές φορές αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τον μεγάλο πρωταθλητή. Πολλές φορές την είχε μαζί του στα μεγάλα σκακιστικά σαλόνια. Πιθανότατα να ήταν το γούρι του. Το σίγουρο είναι πως ήταν μια μεγάλη αγάπη του. Πολλές φορές ο Alehine της αφιέρωνε θαυμάσιους συνδυασμούς του. Πιθανότατα και τον παρακάτω...


Enevoldsen-Alekhine
Buenos Aires 1939

Θέση μετά από 36. Βζ2
Ο άγνωστος αντίπαλος του Alekhine προσπαθεί να αμυνθεί. Δεν καταφέρνει όμως τίποτα άλλο από το να συμβάλει στην δημιουργία ενός όμορφου τελειώματος. Ας το αναζητήσουμε.

Η παρτίδα εδώ

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Τελείωμα Alekhine!!!

Μόνο ο Alekhine θα μπορούσε να δημιουργήσει ή μέσα από τις αδυναμίες του αντιπάλου του να ανακαλύψει ένα τόσο ευρηματικό τελείωμα. Εκεί που έχεις την εντύπωση πως αμύνθηκες ικανοποιητικά τότε ακριβώς είναι που χάνεις. Ο Alekhine καταφέρνει και περνάει μέσα από την τρύπα της καρφίτσας. Μια μικρή, πολύ μικρή αδυναμία, και ο μεγάλος μαιτρ την εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο.
Η εντύπωση πως ο λευκός ίππος μπορεί να μη φοβάται τίποτα είναι λανθασμένη... Ένας κεραυνός...και το παιχνίδι τελειώνει. Ας το απολαύσουμε!!!
Canepa- Alekhine
Montevideo 1938

Θέση μετά από 23. Πδ2;;

Με πόση ανακούφιση άραγε θα έκανε αυτή την κίνηση ο Canepa, νομίζοντας πως αντέκρουσε τα σφυροκοπήματα του διάσημου αντιπάλου του...;;; Δεν είχε όμως υπολογίσει σωστά.

Η παρτίδα εδώ

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Η σκακιστική μηχανή!!!



José Raúl Capablanca

Η σκακιστική μηχανή

Τον είπαν και σκακιστική μηχανή!!! Πράγματι. Έχανε σπάνια. Από τα 500 επίσημα παιχνίδια έχασε μόνο τα 35!!! Έπαιζε ανελέητα για την νίκη. Έπαιζε το άνοιγμα σαν βιβλίο, το μέσον της παρτίδας σαν μάγος, και το φινάλε σαν υπολογιστής. Παγκόσμιος πρωταθλητής από το 1921 έως το 1927. Πάρα πολλές οι σπουδαίες παρτίδες του. Το blog μας θα τον τιμήσει δεόντως. Θα ανεβάζουμε συχνά παρτίδες του.
Στην σημερινή παρτίδα εκμεταλλεύεται την κακή τοποθέτηση των μαύρων κομματιών με τον καλύτερο αλλά και θεαματικότερο τρόπο. Είναι αρκετά δύσκολο σε έναν "κοινό θνητό" να μετρήσει μια θέση σε τέτοιο βάθος. Παρ' όλα αυτά ας προσπαθήσουμε.

Capablanca - Henry
Petersburg 1914

Θέση μετά από 25...Πθ5
Μόνο μια σκακιστική μηχανή θα μπορούσε να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο.
Ας το προσπαθήσουμε και εμείς....!!!

Η παρτίδα εδώ

Κεραυνός εν αιθρία!!!

Κεραυνό εν αιθρία θυμίζει η σημερινή συνέχεια του Alekhine. Ο μεγάλος πρωταθλητής εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τις ανακρύβιες του αντιπάλου του. Πολύ καλός γνώστης της Γαλλικής γνωρίζει και τον πως να την αντιμετωπίζει. Έτσι, αν και εκ πρώτης όψεως η θέση του μαύρου φαντάζει ασφαλής, ο Alekhine αποδικνείει το αντίθετο. Με μία κίνηση αποκαλύπτει τις αδυναμίες του μαύρου και τον νικά.

Alekhine - Casciato
Philadelphia 1924

Θέση μετά από 19... Βζ7
Πως ο Alekhine με μια μόνο κίνηση αποκάλυψε τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας και νίκησε;

Η παρτίδα εδώ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Μια άγνωστη παρτίδα....!

Η θέση που παρουσιάζουμε σήμερα δεν προέρχεται από κάποια παρτίδα που έχει παιχτεί σε κάποιο μεγάλο τουρνουά από κάποιους μεγάλους παίκτες. Μέχρι την στιγμή που την δημοσιεύω δεν την γνωρίζει κανείς παρά μόνο εγώ. Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται. Δεν υπάρχει σε κανένα σκακιστικό site ή blog. Αυτό που την κάνει ενδιαφέρουσα είναι απλά η ωραία συνέχεια που επέλεξε ο αντίπαλος μου. Αν και με νίκησε, με μεγάλη χαρά μου την δημοσιεύω γιατί πραγματικά μου έδωσε πολύ μεγάλη χαρά.
Αυτός δεν κατάλαβε τίποτα!! Αν και πιθανότατα θα ένιωθε πολύ χαρά για την ήσυχη αλλά και όμορφη κίνησή του!! Δεν ένιωσε όμως κάτι τέτοιο... Κρίμα. Άψυχος, Ακριβής, Ψυχρός εκτελεστής... Ο Υπολογιστής μου!!!
Παρ' όλα αυτά τίποτα δεν μας εμποδίζει από τον να θαυμάσουμε την όμορφη συνέχειά του...!!!

Παρτίδα με τον υπολογιστή μου
Υπολογιστής (λευκά)

Θέση μετά από 1.Αζ2-ε3!
Μια ήσυχη κίνηση. Ο λευκός θυσιάζει τον ίππο του στο δ5...Αν μη τι άλλο μπερδεύει αφάνταστα τον αντίπαλό του. Ποια συνέχεια έχει δει; Δύσκολη... ωραία όμως. Υπολογιστής είναι αυτός!!!

(Δυστυχώς δεν μπόρεσα να φυλάξω τις προηγούμενες κινήσεις της παρτίδας...
Η συνέχεια σε επόμενη δημοσίευση!)

Ωραίο τελείωμα!!!

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε στον σπουδαίο αντίπαλό του Emanuel Lasker ο Alekhine. Είναι εντυπωσιακό το πως καταφέρνει να φτάσει με
τέτοια ευκολία σε απόσταση αναπνοής από τον βασιλιά του μαύρου. Αν και ο Lasker πολύ έμπειρος σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού δεν καταφέρνει να αμυνθεί στην δυνατή επίθεση του αντιπάλου του. Έτσι η παρτίδα κορυφώνεται με μια θαυμάσια θυσία, απ' αυτές που γνωρίζει να προετοιμάζει και να εκτελεί ο μεγάλος Alekhine. Ας προσπαθήσουμε να την βρούμε.

Alexander Alekhine Emanuel Lasker
Zurich 1934


Θέση μετά από 25...Ρθ8
Με ποιον θεαματικό τρόπο τελειώνει την παρτίδα ο Alekhine;

Η παρτίδα εδώ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Μία παρτίδα γεμάτη ομορφιά!!!


David Bronstein
Η ιδιοφυΐα στο μοντέρνο σκάκι

Σήμερα θα παρουσιάσουμε μια από τις πιο θεαματικές παρτίδες του μεγάλου David Bronstein.(Κάποιες φορές θα στρέφουμε την προσοχή μας και σε άλλους μεγάλους σκακιστές πλην του Alekhine. Η ομορφιά αυτού του τόσο ωραίου παιχνιδιού ξεπήδησε μέσα όχι μόνο από έναν αλλά από πάρα πολλούς παίχτες , που με τον προσωπικό τους τρόπο και την μεγάλη τους ιδιοφυΐα προήγαγαν το παιχνίδι. ) Βασική θέση του Bronstein: « Η νίκη δεν είναι τόσο σημαντική όσο το να αποδείξεις ότι υπάρχει και άλλος τρόπος -δημιουργικός - να παίξεις σκάκι» Παραλίγο παγκόσμιος πρωταθλητής αφού έχασε τον παγκόσμιο τίτλο μετά την ισοπαλία 12-12 στο ματς με τον Botvinnik.
Στην σημερινή παρτίδα ο Bronstein αντιμετωπίζει τον πολύ σπουδαίο Ljubojevic. Δίνει ότι έχει και δεν έχει για να πετύχει ή την πολυπόθητη προαγωγή που με πολύ ωραίο τρόπο έχει προετοιμάσει η βέβαια το ματ.Κάνει τρις πολύ όμορφες θυσίες. Η φαντασία του οργιάζει και αποδεικνύει με τον πιο πιστικό τρόπο τις μοντέρνες του αντιλήψεις για το παιχνίδι. Ας τον θαυμάσουμε.

Θέση 1η


Θέση μετά από 16. Αγ3!
Ο Bronstein επιτρέπει το 16... Αγ5 θυσιάζοντας έτσι τον πύργο του.

Θέση 2η

Θέση μετά από 22. Π:γ5!
Και δεύτερη θυσία πύργου προκειμένου να διευκολύνει την προαγωγή του!

Θέση 3η

Θέση μετά από 26. Ι:θ5!
Το τελειωτικό χτύπημα στην άμυνα τον μαύρων.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε μόνοι μας να δούμε τι είχε σχεδιάσει ο λευκός.
Ας το προσπαθήσουμε.

Η παρτίδα εδώ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Μόνο ο Αλιέχιν...

Μόνο ο Alekhine μπορεί να κάνει τέτοιες κινήσεις. Αυτοί οι συνδυασμοί δεν προκύπτουν τυχαία. Ο Alekhine τους προετοιμάζει και βέβαια τους εκτελεί με μεγάλη ακρίβεια, προκαλώντας έτσι τους αντιπάλους του να μπουν σε ένα πολύ ριψοκίνδυνο παιχνίδι πολλές φορές γι αυτούς ή και πολλές φορές σε μία χαμένη θέση. Έτσι και στη σημερινή μας παρτίδας. Θυσιάζει ολόκληρο πύργο για να κερδίσει χρόνο για την επίθεση που θέλει να εξαπολύσει στον απροστάτευτο μαύρο βασιλιά. Το μέτρημα που χρειάζεται απαιτεί μεγάλη ακρίβεια... Ας το προσπαθήσουμε... (Να σημειώσουμε πως για εμάς η θέση είναι δεδομένη και συνεπώς το μόνο που μας απομένει είναι να μετρήσουμε την συνέχεια...Ο Alekhine έπρεπε να την ανακαλύψει ή έστω να την δημιουργήσει, πράγμα πολύ, μα πολύ δύσκολο!!)

Alekhine-Sterk
Budapest 1921
Θέση μετά από 24. Βε5!
Πως ο Alekhine είχε υπολογίσει την συνέχεια μετά την θυσία του πύργου του;


Η λύση εδώ

Σκάκι και θέαμα!!!

Ένα πολύ όμορφο quiz έχει σήμερα το μενού... Δημιουργός;... ποιος άλλος; Alexander Alekhine. Η φαντασία του μεγάλου Alekhine καλπάζει. Ή μάλλον καλύτερα οργιάζει. Με δύο θαυμάσιες θυσίες καταφέρνει να τελειώσει τον αντίπαλό του. Χωρίς πολλά λόγια... Πως στο σχεδιάγραμμά μας ο Alekhine τελειώνει την παρτίδα;



Alekhine-Prils/Blaut
Θέση μετά από 35. Πε8







Η λύση εδώ

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Εκτίμηση θέσης

Η δυσκολότερη ίσως φάση της παρτίδα είναι η εκτίμηση θέσης και η δημιουργία σχεδίου για την εκμετάλλευση των αδυναμιών του αντιπάλου και φυσικά την αξιοποίηση των δικών μας πλεονεκτημάτων. Έτσι λοιπόν σήμερα δεν παρουσιάσουμε κάποια θέση που την ακολουθεί μια φανταχτερή κίνηση που ξαφνιάζει τον αντίπαλο αλλά και εμάς που παρακολουθούμε την παρτίδα. Ο Αλιέχιν δεν νικούσε πάντα με θεαματικές κινήσεις. Αλλά και με αργά αλλά μεγαλεπήβολα σχέδια. Με αργό αλλά πιστικό τρόπο ο Αλιέχιν καταφέρνει να εκμεταλευτεί μια αδυναμία του αντιπάλου του που θα χρειαστεί κάποια προσοχή για να την διαπιστώσουμε και συνεπώς να βρούμε και εμείς την κατάλληλη κίνηση. Αυτή η ικανότητα είναι - της εκτίμησης θέσης- είναι εξίσου σημαντική με την ανακάλυψη κάποιου σπουδαίου και θεαματικού και εν τέλη νικηφόρου συνδυασμοί. Ας το προσπαθήσουμε....

Alekhine-Sawyer
Montreal 1923

Θέση μετά από 26...Ββ7
Με ποιο σχέδιο συνέχισε ο Αλιέχιν;



(Σας υπενθυμίζω πως η συνέχεια δεν είναι κάποια θεαματική κίνηση. Δεν είναι μόνο οι θεαματικές, ωραίες κινήσεις, αλλά και αυτές που συμβάλουν στην εφαρμογή ενός ωραίου σχεδίου)







Η λύση είναι εδώ

Akiba Rubinstein - Alexander Alekhine

Αναμφισβήτητα δύο μεγάλοι παίκτες. Μεγάλοι παίκτες μεγάλες παρτίδες. Στρατηγικά άψογες, αλλά και από πλευράς θεάματος λαμπρές. Στην συγκεκριμένη παίζουν και οι δύο πολλοί προσεχτικά, αλλά το να αναχαιτίσεις την επιθετικότητα του Αλιέχιν είναι από πολύ δύσκολο μέχρι και αδύνατον. Ακόμα και ο πολύ επιθετικός Ρουμπινστάιν υπολείπεται... Ο Αλιέχιν δημιουργεί μεγάλα διλήμματα στον αντίπαλό του που δύσκολα μπορεί στον συγκεκριμένο χρόνο να αντιμετωπίσει. Ας θαυμάσουμε την συγκεκριμένη παρτίδα.


O Akiba Rubnistein

Akiba Rubinstein - Alexander Alekhine
Semmering 1926
Θέση μετά από 16.Πβ1
Πως ο Αλιέχιν μπέρδεψε τον αντίπαλό του και τελικά των νίκησε;


Η παρτίδα εδώ

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Όμορφη μινιατούρα!!!

Ο Αλιέχιν με μεγάλη ευκολία μπορεί να εκμεταλλεύεται αδυναμίες του αντιπάλου. Όχι όμως μόνο εύκολα αλλά και άμεσα. Ποτέ όμως δεν ξεχνάει και το όμορφα. Δεν αρκείται στη επίτευξη μόνο της νίκης αλλά τον ενδιαφέρει και ο τρόπος. Οι μεγάλοι μετρ του σκάκι ενδιαφέρονταν πολύ και για την ομορφιά του παιχνιδιού. Στην σημερινή παρτίδα-μινιατούρα ο Αλιέχιν τελειώνει τον αντίπαλό του σε 19 κινήσεις... Τα σχόλια περιττεύουν...







Potemkin - Alexander Alekhine
Petersburg 1912

Θέση μετά από 16. Ρη3
Με ποιον θεαματικό τρόπο ο Αλιέχιν τελείωσε την παρτίδα;

------------------------


Η λύση εδώ

Alexander Alekhine

Ένα ωραίο βίντεο για τον μεγάλο Alekhine!!

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Alekhine quiz

Συνεχίζοντας με την παρουσίαση κάποιων θεαματικών θέσεων του Alekhine και θέλοντας έτσι να παρουσιάσουμε κάποια αντιπροσωπευτικά στοιχεία του παιχνιδιού του, σας βάζουμε σήμερα μια κλασική μεν, δύσκολη δε, θέση.
Δυσάρεστη ήταν η έκπληξη που επιφύλασσε στον αντίπαλό του, ο οποίος με πολλά όνειρα αλλά και ελπίδες έπιασε και έσπρωξε το πιόνι του στο β7. Ίσως να σκεφτόταν πως η θυσιά που εκανε του έδωσε κάτι καλό, (Τι αλήθεια τώρα μπορεί να εμποδίσει το πιόνι του από την 8η γραμμή; ) και με τον Alekhine αντίπαλο δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να ονειρεύεται κάτι τέτοιο. ....Σίγουρα;;;

Αλιέχιν και θέαμα!!!


Βασικός στοιχείο στο παιχνίδι του Αλιέχιν είναι το θέαμα. Όμορφες ιδέες, μεγαλοπρεπείς θυσίες είναι κάποια από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του. Κυρίως όμως τα όμορφα τελειώματα κάποιων του παρτίδων έχουν μείνει γνωστά στην ιστορία του σκάκι. Κάτι ανάλογο είναι και το σημερινό. Μετά από ένα παιχνίδι με ωραίες και θεαματικές κινήσεις ο Αλιέχιν έφτασε στην θέση του διαγράμματος. Πως κατάφερε και εκμεταλλεύτηκε την στρατηγική του υπεροχή;







Θέση μετά από 26...Βδ8
Με ποιον εντυπωσιακό τρόπο τελείωσε την παρτίδα ο Αλιέχιν;

Όμορφο τελείωμα!!!

Δεν αρκεί να δημιουργείς πλεονεκτήματα για τον στρατό σου... πρέπει να εκμεταλλεύεσαι και σωστά. Ο Αλιέχιν γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο την τέχνη της αξιοποίησης τέτοιων πλεονεκτημάτων. Ο τρόπος με τον οποίο τελειώνει την παρτίδα είναι θεαματικός. Απαιτεί σωστό μέτρημα και βέβαια ο Παγκόσμιος πρωταθλητής σε αυτό είναι πολύ καλός. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε πως τελείωσε την παρτίδα!!!
(Η λύση και η παρτίδα θα παρουσιαστούν σε αυριανή μας ανάρτηση)
Θέση μετά από 28. Βγ5
Πως τελείωσε την παρτίδα ο Αλιέχιν;

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Μια όμορφη συνέχεια!!!

Ο Alekhine και στις πιο απλές φαινομενικά θέσεις ανακάλυπτε τα αδύνατα σημεία τους και τα εκμεταλλευόταν... Κάτι ανάλογο έκανε και εδώ με αντίπαλο τον Colle.... Με ποιον ωραίο τρόπο τελείωσε την παρτίδα; Η αναζήτηση τέτοιον κινήσεων έχει μεγάλο ενδιαφέρον...






Alekhine-Colle Paris1925

Θέση μετά από 29...θxη6

Η λύση εδώ

Μια πρώτη γνωριμία....

-Αγαπητέ μου επισκέπτη...
Με αυτό το blog ξεκινάω μια προσπάθεια μιας ιστορικής σκακιστικής αναδρομής. Θέλω να θυμίσω ή να παρουσιάσω παρτίδες οι οποίες έχουν ξεχαστεί ή παραμένουν άγνωστες σε σένα. Δεν θέλω να σου κάνω τον σοφό... Αλλά μαζί να αναζητήσουμε και να χαρούμε την ομορφιά αυτού του σπουδαίου παιχνιδιού. Αυτός που με ώθησε σε αυτή μου την κίνηση είναι ο Alekhine. Ένας από τους θεαματικότερους παίχτες όλων των εποχών. Οι παρτίδες του με θάμπωσαν με την λαμπρότητά τους και με παρακίνησαν να αναζητήσω και άλλες παρόμοιες.
Θέλω τα σχόλιά σου , τις παρατηρήσεις σου, τις παρεμβάσεις σου, τις δημοσιεύσεις σου....
Ξεκινάμε...

Ο bloger.

Αλιέχιν!!! Chessmaster

O Αλιέχιν γεννήθηκε σε μια πλούσια οικογένεια στη Μόσχα, Ρωσία. Ο πατέρας του ήταν κτηματίας και μέλος της Δούμας. Η μητέρα του, που μαζί με τον αδελφό του τού έμαθαν σκάκι το 1903, ήταν κόρη ενός πλούσιου μεγαλοβιομήχανου.Σκακιστική Καριέρα

Το πρώτο κατόρθωμα του Αλιέχιν ήταν όταν το 1909 σε ηλικία δεκαεπτά χρονών κέρδισε το Πανρωσικό Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών στην Αγία Πετρούπολη με δώδεκα νίκες, δύο ήττες και δύο ισοπαλίες. Βραβεύτηκε με τον τίτλο του εθνικού μαιτρ για αυτήν του την επίδοση. Το τουρνουά έλαβε χώρα ταυτόχρονα με ένα πιο διάσημο και επαγγελματικό διεθνές γεγονός που το κέρδισαν οι Εμάνουελ Λάσκερ και Ακίμπα Ρουμπινστάιν. Εν τω μεταξύ, αργότερα τον ίδιο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας εικοσιτριάχρονος Κουβανός ονόματι Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα εξέπληξε τους αμερικανούς σκακιστές συντρίβοντας τον Φρανκ Μάρσαλ σε μια παρτίδα. Οι ζωές των Αλιέχιν και Καπαμπλάνκα σύντομα θα συνυφαστούν.

Το 1914, αφού ο Αλιέχιν τερμάτισε τρίτος μετά τους Λάσκερ και Καπαμπλάνκα σε ένα τουρνουά στην Αγία Πετρούπολη, ο Τσάρος Νικόλαoς ο δεύτερος τον ονόμασε ένα από τους πέντε αυθεντικούς Διεθνείς Γκρανμαίτρ. Ο Αλιέχιν επίσης υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τραυματίστηκε. Έγινε κοσμοπολίτης, έζησε σε πολλές χώρες και μιλούσε ρωσικά, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά.

Το 1919, μετά τη Ρωσική Επανάσταση, όντας ύποπτος κατασκοπίας, συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Οδησσό, αν και τελικά τον άφησαν ελεύθερο. Το 1920 κέρδισε το Πρώτο Πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Αλιέχιν έφυγε από την σοβιετική Ρωσία το 1921 για να μην επιστρέψει ποτέ. Μετακόμισε στη Γαλλία, έγινε Γάλλος πολίτης και σπούδασε Νομικά στη Σορβόννη. Αν και η διατριβή του για το κινέζικο σύστημα φυλακών δεν τέλειωσε ποτέ, παρόλαυτά έμεινε γνωστός σαν "Δόκτορ Αλιέχιν" για όλη του τη ζωή. Από το 1921 μέχρι το 1927 έκανε ένα περίφημο αγωνιστικό ρεκόρ, κερδίζοντας ή ισοβαθμώντας στην πρώτη θέση στα 12 από τα 20 τουρνουά που έπαιξε.Παγκόσμιος Πρωταθλητής

Το 1927 κέρδισε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Σκακιού από τον Καπαμπλάνκα, ξαφνιάζοντας σχεδόν όλο τον σκακιστικό κόσμο. Μετά από αυτό, όταν ο Καπαμπλάνκα προσκαλούνταν σε τουρνουά, ο Αλιέχιν απαιτούσε περισσότερα χρήματα, διαφορετικά αρνούνταν να παίξει. Αν και ο Καπαμπλάνκα ήταν καθαρά πιο σημαντικός του αντίπαλος, ο Αλιέχιν προσεκτικά απέφευγε να του δώσει τη ρεβάνς, αν και αυτή ήταν μέρος της συμφωνίας. Αντί για αυτό, έπαιξε το 1929 και το 1934 σε ματς με τον Εφίμ Μπογκολιούμποβ (έναν μεγάλο παίκτη, που όμως δεν θεωρούταν σοβαρή απειλή) και κέρδισε εύκολα και τις δύο φορές. Μετά τη νίκη του επί του Καπαμπλάνκα, ο Αλιέχιν επικράτησε στο σκάκι για αρκετό καιρό. Έχασε μόνο 7 από 238 παρτίδες σε τουρνουά από το 1927 μέχρι το 1935.

Το 1935 έχασε τον τίτλο του από τον Μαξ Όυβε. Η ήττα του αυτή αποδίδεται κυρίως στον εθισμό του Αλιέχιν στο αλκοόλ, όπως επιβεβαιώσαν κάποιοι παίκτες. Το 1936, αφού δεν ήταν πλέον παγκόσμιος πρωταθλητής, δεν μπορούσε να απομακρύνει τον Καπαμπλάνκα από το Νότινγκχαμ και ο Καπαμπλάνκα κέρδισε την δική τους παρτίδα αλλά και το τουρνουά (στην ίδια θέση με τον Μιχαήλ Μποτβίννικ).

Ο Αλιέχιν εγκατέλειψε το αλκοόλ και ξανακέρδισε τον τίτλο του από το Euwe το 1937 με μεγάλη διαφορά. Δεν έπαιξε άλλους αγώνες για τον τίτλο και έτσι τον κράτησε μέχρι το θάνατό του.

Ενώ σχεδίαζε ένα μάτς εναντίον του Μποτβίννικ για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, πέθανε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Οι συνθήκες του θανάτου του αποτελούν ακόμα θέμα αντιπαραθέσεων, αν και πιστεύεται ότι πέθανε είτε από καρδιακή προσβολή είτε από πνιγμό με ένα κομμάτι κρέας. Η κηδεία του χρηματοδοτήθηκε από την FIDE και η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο Cimetière du Montparnasse, στο Παρίσι το 1956.

Αναζήτηση ιστολογίου

Επισκέπτες

Lawyers